Houd rekening met de vrachtwagenheffing vanaf 2026

Houd rekening met de vrachtwagenheffing vanaf 2026

Met de vrachtwagenheffing gaan eigenaren van vrachtwagens per gereden kilometer betalen voor het gebruik van de weg. Hoe lager de uitstoot van de vrachtwagen, hoe lager het tarief.

Aan de slag

De vrachtwagenheffing wordt in 2026 in Nederland ingevoerd. Zo wordt het aantrekkelijker om voor een emissievrij voertuig te kiezen en vermindert de CO2-uitstoot van het goederenvervoer.

De vrachtwagenheffing gaat op bijna alle snelwegen en op enkele provinciale en gemeentelijke hoofdwegen gelden. Het geldt voor alle binnenlandse en buitenlandse vrachtwagens die zwaarder zijn dan 3,5 ton. Emissievrije vrachtwagens tot en met 4.250 kilo betalen geen vrachtwagenheffing.

De vrachtwagenheffing betekent ook dat elke vrachtwagen straks boordapparatuur nodig heeft om de gereden kilometers te registreren. Overwoog je toch al over te stappen naar schonere vrachtwagens? Dan is dit misschien een goed moment.

De berekening

Wat levert het op?

Zodra de heffing ingaat, gaat de motorrijtuigenbelasting omlaag. Ook verdwijnt het Eurovignet. De netto-opbrengst van de vrachtwagenheffing gaat juist naar subsidies voor verduurzaming en innovatie van het wegvervoer. 

Wist je dat overstappen op elektrische voertuigen meer dan een kwart van de totale CO2-uitstoot van de transportsector bespaart? Deze switch levert direct duurzaam resultaat op. Heeft jouw organisatie de mogelijkheid om de vrachtwagen met groene stroom te laden? Dan groeit je besparing nog verder.

Wat kost het?

Het gemiddelde tarief per kilometer is ongeveer 16,7 cent (prijspeil 2023). Het tarief van de vrachtwagenheffing wordt gebaseerd op de CO2-uitstoot van het voertuig. Dus: hoe lager de uitstoot van de vrachtwagen, hoe lager het tarief per gereden kilometer.

Emissievrije vrachtwagens tot en met 4.250 kilo betalen geen vrachtwagenheffing. Een emissievrije vrachtwagen boven dat gewicht krijgt korting en betaalt ongeveer 80% minder dan een EURO VI dieselvrachtwagen.

Er zijn meerdere subsidieregelingen voor elektrisch rijden, zoals de SEBA of AanZET. Hiermee verlaagt de overheid de drempel om over te stappen naar een elektrisch voertuig. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft bijvoorbeeld verschillende subsidies waar je gebruik van kunt maken als je overweegt over te stappen op elektrisch rijden.


Meer tips voor Reizen en vervoeren

Bekijk alle tips

Bereken hoeveel je bespaart met duurzame alternatieven voor de auto

Denk je na over de aanschaf van een auto en wil je weten wat dit zou kosten in vergelijking met duurzame alternatieven? Zoals OV, fiets of deelauto? Dit kun je berekenen met de tool Wat kost een auto mij (en het klimaat) van Milieu Centraal.

Repareer apparatuur

Hoe langer en intensiever we een product of een onderdeel gebruiken door reparatie en hergebruik, hoe meer we de vraag naar grondstoffen kunnen verminderen.

Overweeg voor de iets langere afstanden ook de (elektrische) fiets

Snel op je bestemming zijn kan met een elektrische fiets of een speed pedelec. Dus ook voor de langere afstanden, kun je overwegen om op de fiets te gaan. Zo kun je de auto nóg vaker laten staan.