Geef medewerkers een vergoeding voor de 1e klas

Geef medewerkers een vergoeding voor de 1e klas

Vooral voor medewerkers die gewend zijn aan de luxe van een auto, kan dit een sterke stimulans zijn.

Aan de slag

Een vergoeding voor de 1e klasse is een sterke stimulans voor openbaar vervoer. Reizen in de 1e klasse geeft meer comfort en kans op een zitplek. Daardoor kan reistijd ook echt werktijd worden. Met name voor medewerkers die gewend zijn aan de luxe van een auto kan reizen in de 1e klasse het zetje zijn om wél gebruik te maken van het openbaar vervoer.

Wat het oplevert

1e klas reizen is vaak goedkoper dan een leaseauto. Hoewel de kosten ten opzichte van de 2e klasse zo’n 40% hoger zijn, levert ov-reizen ook andere kostenbesparing op. Denk aan parkeerkosten en het benutten van ov-reistijd als werktijd. Daarnaast draagt ov-gebruik natuurlijk bij aan duurzaamheid. Wist je dat de CO2-uitstoot van treingebruik 75% lager ligt dan van de auto?

Extra tip

Veel mobiliteitskaarten bieden de mogelijkheid om per dag te wisselen tussen de 2e en de 1e klasse. Zo heb je als werkgever niet structureel de meerkosten van een 1e klasse- abonnement en kiezen medewerkers heel bewust de momenten dat zij per 1e klasse reizen. Je kan ook afspreken dat je medewerkers bijvoorbeeld maximaal 20 keer per jaar in de 1e klasse mogen reizen.

Wil je dat medewerkers hun reistijd ook als werktijd kunnen benutten? Ondersteun medewerkers dan bij het werken in het ov.


Meer tips voor Reizen en vervoeren

Bekijk alle tips
Impact:
Investering:

Regel deelfietsen voor korte ritten

Deelfietsen maken medewerkers niet afhankelijk van de auto als ze later op de dag nog een (korte) zakelijke rit hebben.
Impact:
Investering:

Vergoed ook de privé ov-kosten van medewerkers

Dit is niet alleen een sterk signaal dat je duurzaamheid serieus neemt, maar het is ook makkelijker geworden vanaf 2024.

Douch maximaal 5 minuten

70% van je warmwaterverbruik stroomt door je douche. Een timer zetten helpt om korter te douchen. Net als de douche uitzetten tijdens het inzepen. En door minder warm te douchen bespaar je nog eens extra energie en dus geld.

Besparing €35 per jaar

De besparing is berekend per persoon voor 5 minuten douchen met een gemiddelde douchekop (7,8 liter per minuut) in plaats van 7,4 minuten. Verder is er uitgegaan van 5,7 keer per week douchen per persoon, 48 weken per jaar thuis zijn, en een HR-combiketel. Met een waterbesparende douchekop is de besparing kleiner en met een regendouche groter. We gaan uit van een gasprijs van 1,45 euro per m3. Ook gaan we uit van een leidingwaterprijs van 1,24 euro per m3 (VEWIN, 2022). Jouw gasprijs kan lager of hoger zijn afhankelijk van je energiecontract. Bron: Milieu Centraal
Lees meer