Een foto van een lege, industriële kantoorruimte met bureaus en bureaustoelen.

Stap over op ledverlichting

Door lampen te vervangen voor een energiezuinigere variant kun je snel energie besparen. Vaak kun je gloei-, spaar- en halogeenlampen meteen vervangen door ledlampen.

Aan de slag

Volg deze volgende stappen om zeker te weten dat je de juiste lampen aanschaft voor in je bedrijf of organisatie.

  • Bekijk welke lamp(en) je hebt. Er zijn gloei-, halogeen- en spaarlampen. Een lamp met een peervorm kan een gloei-, led- of halogeenlamp zijn. Oude spotjes en kleine lampen met pinnetjes zijn bijna altijd halogeenlampen. Een spaarlamp herken je aan het feit dat de lamp niet zo heet wordt en het even duurt voordat de lamp volledig brandt. Ledlampen zijn redelijk koel, maar de led verlichting schijnt wel direct op volle sterkte.
  •     
  • Noteer de code op de lampen. Op de lampen staan verschillende kleine letters en getallen. Die geven bijvoorbeeld aan hoe fel een lamp brandt of hoeveel elektriciteit de lamp nodig heeft om goed te kunnen branden. Noteer alle cijfers en getallen of maak er een foto van. Bekijk voor de betekenis van alle letters en getallen de website MilieuCentraal.nl.
  •     
  • Check of je een dimmer hebt bij de schakelaar. Niet alle dimmers werken goed met ledlampen. Controleer van tevoren wat voor soort dimmer je hebt en of het werkt met ledverlichting. Het kan namelijk zijn dat je je schakelaar moet laten vervangen. Er zijn tegenwoordig ook handige 3-standen ledlampen, je hebt dan geen dimmer nodig.
  •     
  • Ga naar de winkel of koop de lampen online. Gloeilampen en halogeenlampen zijn inmiddels verboden om te verkopen. Ledlampen kun je in de winkel of online kopen. Wanneer je een ledlamp gaat kopen is het handig om de oude lamp(en) mee te nemen naar de winkel, de letters en getallen die je hebt opgeschreven of de foto die je hebt gemaakt.
  •     
  • Bekijk meer handige tips voor het kiezen van de juiste lamp op de website van Milieu Centraal.

Wat het oplevert

Als je 11 lampen vervangt voor ledlampen, bespaar je €50 per jaar. De besparing is berekend voor het vervangen van 10 halogeenlampen en 1 gloeilamp, met gemiddeld 4,5W per ledlamp. Spaarlampen (CFL’s) zijn bijna net zo zuinig als ledlampen. Het is daarom niet nodig om nog brandende spaarlampen te vervangen.

Bron: Milieu Centraal

Extra tip

Voordat je oude lampen weggooit is het belangrijk om te kijken om welke soort lampen het gaat. Gloei- en halogeenlampen mag je namelijk gewoon in de vuilnisbak gooien, maar spaar- en ledlampen moeten apart ingeleverd worden. Bekijk voor de zekerheid de Afvalscheidingswijzer.


Meer tips voor Kantoren en gebouwen

Bekijk alle tips
Kijk of je samen energie kunt besparen

Kijk of je samen energie kunt besparen

Kijk of je samen energie kunt sparen. Bijvoorbeeld door samen energieadvies inwinnen en tips uit te wisselen.

Bekijk de tip

Pas je bedrijventerrein aan op het klimaat

Door klimaatverandering krijgen bedrijventerreinen vaker te maken met schade en overlast. Het is niet alleen verstandig om minder CO2 uit te stoten, maar ook om je terrein aan te passen aan het klimaat. Dat wordt klimaatadaptie genoemd. Vergroen bijvoorbeeld het terrein of vang regenwater op. Meer tips vind je op de website van Klimaatadaptie Nederland.

Bekijk de tip

Maak goede afspraken met de huurder of eigenaar over besparende maatregelen

De voordelen van de verduurzaming van een bedrijfspand zijn vaak niet gelijk verdeeld tussen de betrokken partijen. Denk aan het energiezuinig maken van een pand: de eigenaar betaalt, maar het is vooral de huurder die profiteer van een lagere energierekening. Maak daarom goede afspraken met elkaar en ga de samenwerking aan. Zo profiteer je beiden van verduurzaming.

Bekijk de tip