Frame 56

De energieprijzen zijn hoog en dat raakt veel ondernemers. Steeds meer bedrijven willen energie besparen en daarmee de energierekening verlagen. Ook binnen jouw bedrijf of instelling kun je flink besparen met een paar simpele tips. Samen zetten we de knop om. Hoeveel ga jij besparen?

Hulp bij besparen

Veel bedrijven zijn verplicht om energie te besparen en hun bedrijf te verduurzamen. Maar wat is er precies verplicht? Hoe ga je dat betalen? En wat als je de rekening niet meer kunt betalen? Waar kun je terecht voor advies?

Extra besparen

Naast de maatregelen van de energiebesparingsplicht zijn er ook andere dingen die je kan doen in je gebouw, proces of installatie. Lees hier hoe je met kleine of grote investeringen je bedrijf of instelling direct energiezuiniger kan maken. Kijk hier welke energiebesparende maatregelen er specifiek in jouw sector mogelijk zijn.

Snelle bespaartips

Structurele aanpak

Pas warmteterugwinning toe

Bij warmteterugwinning wordt de warmte van uitgaande lucht gebruikt om verse aanvoerlucht op te warmen. Je kunt bijvoorbeeld een warmteterugwinsysteem toevoegen aan je ventilatiesysteem. De toe- en afvoerkanalen moeten bij elkaar in de buurt liggen, bijvoorbeeld in een centrale luchtbehandelingskast.

Kies voor efficiëntere motoren

Voor de energie-efficiëntie van elektromotoren geldt een Europese richtlijn. Voor veel toepassingen zijn inmiddels International Efficiency super-premium rendement-motoren (IE4) beschikbaar. Deze verbruiken een stuk minder energie dan de oudere IE2- of IE3-motoren. Dit scheelt gemiddeld 3-5% op het elektriciteitsgebruik van de motor.

Installeer HR++ glas

Het installeren van HR++ glas in plaats van enkel- of dubbelglas isoleert ramen een stuk beter en zorgt dat de binnenruimte minder verwarmd of gekoeld hoeft te worden.

Over deze campagne

De energieprijzen zijn hoog. Dat raakt ons allemaal. Daarom moeten we nú minder energie gebruiken. Energiebesparing kan helpen om de energierekening te verlagen. Het maakt ons minder afhankelijk van gas en je spaart het klimaat. Overheden, bedrijven en huishoudens kunnen allemaal bijdragen door minder energie te gebruiken. Veel Nederlanders zijn al goed bezig en besparen energie.

Om ons op de komende winter voor te bereiden, zijn alleen extra stappen nodig. Tegelijkertijd kosten grote maatregelen om extra energie te besparen tijd en geld en zijn grote investeringen nodig. In deze campagne laten we zien wat huishoudens en bedrijven kunnen doen en delen we tips.