Productie en processenBedrijven en organisaties
Leestijd: 2 minuten

Verduurzaming zit in het DNA van tomatenkwekerij Lans

Algemeen directeur Leo van der Lans van tomatenkwekerij Lans is altijd bezig met verduurzaming. Het loopt als een rode draad door de geschiedenis van zijn bedrijf. Verduurzamen doet Lans samen met toeleveranciers, collega-tuinders en de overheid. Met hulp van subsidies van RVO.

Verduurzaming zit in het DNA van tomatenkwekerij Lans

"Verduurzaming zit in ons DNA", zegt Van der Lans. "Het is blijvend pionieren. Ooit stookten we op kolen, daarna op olie. Begin jaren 80 was de overstap op aardgas een hele verbetering. Nu werken we met restwarmte van industrie en met aardwarmte."

Aardwarmte samen met andere tuinders

In 2015 zette Lans samen met 7 collega-tuinbouwbedrijven in de regio het project GeoPower Oudcamp op. De tuinbouwbedrijven investeerden met elkaar in een aardwarmte-installatie. Deze installatie pompt warm water van 95 graden omhoog, van een diepte van 2.800 meter. Via warmtewisselaars verwarmt dit water de kassen. Zo bespaart het project 15 miljoen kuub aardgas per jaar: het verbruik van 10.500 huishoudens. En het scheelt een CO2-uitstoot van 26,7 kilogram ton per jaar.

"Het is een goed werkend systeem," licht Van der Lans toe. "Samen investeren levert ook meer op voor de tuinbouwbedrijven. Ook subsidie vanuit Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++) heeft ons geholpen."

Het is blijvend pionieren. We werken nu met restwarmte van industrie en met aardwarmte.

Zuinige led-verwarmingslamp

Dat geldt ook voor het recente project LEDFan. Deze led-verwarmingslamp ontwikkelde Lans samen met het Hongaarse bedrijf Tungsram. Het is een energiezuinige vervanging van de natriumlamp. Van der Lans: "We zochten een lamp die minder elektriciteit gebruikt dan de natriumlamp. Dan kom je al gauw op ledverlichting. We kwamen op het idee om er een ventilator in te bouwen. Deze koelt de lamp en stuurt de warmte naar de tomatenplanten."

Duurzame toekomst

"De subsidies van RVO moedigen aan om milieuvriendelijke oplossingen te bedenken voor de toekomst," merkt Van der Lans tot slot op. "Soms zetten we zelfs stappen die we 3 jaar geleden niet voor mogelijk hadden gehouden. In een soort drie-eenheid brengen we duurzaamheid en economische haalbaarheid bij elkaar. Met de glastuinbouwsector, de toeleveranciers en de overheid. Dat geeft een enorme kracht!"


Zo kun jij aan de slag

Icoon van een kantoorgebouw

Bedrijven en organisaties

Hoe kan ik energie besparen in mijn kantoor of gebouw? Welke stappen kan ik zetten om circulair te ondernemen? En hoe verduurzaam ik mijn zakelijk vervoer?

Alles voor bedrijven en organisaties
Icoon van een huis

Thuis

Hoe kan ik mijn afval verminderen? Hoe werkt overstappen op elektrisch rijden? Hoe kan ik thuis energie besparen? En hoe kook ik vaker vegetarisch?

Alles voor thuis