Kantoren en gebouwenBedrijven en organisaties
Leestijd: 2 minuten

Hoe een monumentale orthodontiepraktijk verduurzaamde

Er is één orthodontiepraktijk in Sneek en die zit sinds 2011 in een monumentaal pand in het centrum. Orthodontist Manon Veenema wil het graag verduurzamen. Dat vraagt om specifieke kennis en advies. “De provincie leidde ons de juiste kant op.”

Hoe een monumentale orthodontiepraktijk verduurzaamde

Als Manon naar buiten kijkt, ziet ze de 17e-eeuwse Waterpoort. Het symbool van Sneek. Haar eigen, monumentale pand is stapsgewijs gebouwd van 1820 tot 1918. Nu wil ze het graag verduurzamen. Als ondernemer let Veenema uiteraard op de kosten. Dus ook op de energiekosten. Los daarvan is ze overtuigd van het maatschappelijk belang van verduurzaming.

Kennis van zaken

Omdat Veenema een echte klusser is, is ze thuis begonnen met verduurzamen. Maar een woonhuis uit de jaren ’90 is toch iets anders dan een monumentaal pand. Veenema: "Je krijgt dan te maken met regels van de gemeente en het Rijk. Bovendien wil je een aannemer of installateur die verstand heeft van monumentale panden én verduurzaming. Waar vind je die? De provincie Friesland wees ons de juiste kant op.”

Advies en ondersteuning op maat

Vanaf 2021 kunnen kleine maatschappelijk vastgoedeigenaren voor het verduurzamen van hun gebouwen terecht bij hun provincie. RVO coördineert dit Ontzorgingsprogramma maatschappelijk vastgoed. Dat levert advies en ondersteuning op maat voor kleine maatschappelijk vastgoedeigenaren op. Een adviseur van de provincie inspecteerde de orthodontiepraktijk grondig. Veenema: "Ze adviseren over een plan van aanpak en de financiering. Ook helpen ze bij het vinden van een goede uitvoerder."

Het belangrijkste advies? Veenema: "Ons puntdak bleek hét aandachtspunt. Daar gaan we nu de binnenkant tussen de balken isoleren. Ik was daar wat benauwd voor: 11 jaar geleden hoorden we dat het te vochtig zou worden als je de balken insluit. Nu weet ik hoe het toch kan. Zo kan ik de aannemer ook weer goed aansturen."

Uitgebreid antwoord van het Ontzorgingsprogramma

Een verbouwing kan ook verkeerd uitpakken, weet Veenema. "Daarom wilde ik alle details weten. Is het soort folie belangrijk bijvoorbeeld? Later heb ik de adviseur van de provincie nog specifiekere bouwtechnische informatie gevraagd. Daar werd echt tijd voor uitgetrokken. Ik kreeg uitgebreid antwoord. Je merkt: ze willen echt zorgen dat dit gaat gebeuren."

Eigenaren van klein maatschappelijk vastgoed kunnen voor het verduurzamen van hun gebouwen terecht bij hun provincie.


Zo kun jij aan de slag

Icoon van een kantoorgebouw
Bedrijven en organisaties

Hoe kan ik energie besparen in mijn kantoor of gebouw? Welke stappen kan ik zetten om circulair te ondernemen? En hoe verduurzaam ik mijn zakelijk vervoer?

Alles voor bedrijven en organisaties
Icoon van een huis
Thuis

Hoe kan ik mijn afval verminderen? Hoe werkt overstappen op elektrisch rijden? Hoe kan ik thuis energie besparen? En hoe kook ik vaker vegetarisch?

Alles voor thuis