Productie en processenBedrijven en organisaties
Leestijd: 2 minuten

Hoe Waterman Onions haar productie verduurzaamde met industriële warmtepompen

Waterman Onions, een bedrijf dat jaarlijks 150.000 ton uien sorteert, verpakt en exporteert naar zeven landen, heeft verduurzaming inmiddels gerealiseerd. “Met bijna 5000 vrachtwagens per jaar en een gasverbruik van 300.000 tot 400.000 kuub was het tijd voor verandering. De oplossing vonden we in de integratie van een warmtepomp in ons productieproces”, zegt Erik Waterman van Waterman Unions.

Hoe Waterman Onions haar productie verduurzaamde met industriële warmtepompen

Van aardgas naar warmtepomp: enorme besparing

Uien worden van juli tot september vers van het land binnengehaald en opgeslagen in droogcellen. Vroeger werd deze droging uitgevoerd met aardgas-heaters, wat veel gas verbruikte. “Door over te schakelen op een (industriële) warmtepomp, hebben we ons gasverbruik met 90% verminderd. Dit zorgt voor zowel energiebesparing als minder CO2-uitstoot”.

Slimme oplossingen voor nieuwe uitdagingen

De fabriek mag niet stoppen, maar het drogen wel. “We kregen er daarmee een paar uitdagingen bij. Dus denk van tevoren goed na wat de consequenties zijn voor de aanschaf van een warmtepomp.”   De warmtepomp verhoogde ons elektriciteitsverbruik, dus we bedachten slimme oplossingen zoals ‘peak shaving’. Met een meetapparaat in het trafostation regelen we ons stroomverbruik beter. Ook hebben we een accu (2 MWh) aangeschaft om pieken in energieverbruik op te vangen en overtollige energie later te gebruiken.

Bij het bepalen van de warmtepomp hebben wij samen met een belangrijke leverancier gekeken wat de mooiste combinatie is van het gebruik van warmtepomp in combinatie met ons proces. Wij van de Graafstroom zijn een middelgrote kaasmakerij in Nederland en dat doen we vooral voor de huismerken van de bekende Nederlandse supermarkten.

Als je de hele fabriek bekijkt, dan komt er aan de voorkant koude melk in en aan de achterkant komt er koude kaas uit. In de tussentijd vinden er allerlei processen plaats. Bijvoorbeeld het opwarmen van melk, het weer afkoelen, het verhitten van wei en het weer afkoelen. Er zijn dus allerlei warme en koude processen die tegelijkertijd plaatsvinden in zo'n fabriek.

Dat gebeurde voorheen met een gasgestookte stoomketel en nu, tegenwoordig doen we dat met een warmtepomp die zorgt dat de koude aan de warmte gekoppeld wordt en dat de warmte gaat recirculeren. Veel efficiënter dan dat we dat voorheen deden.

Bij het bepalen van een warmtepomp hebben wij samen met een belangrijke leverancier die ook toekomstgericht is gekeken wat de mooiste combinatie is van het gebruik van warmtepomp in combinatie met ons proces. We zijn uitgekomen op een geïntegreerde ammoniak gedreven warmtepomp op twee temperatuur niveaus, waarbij de koude bestaat uit 2 graden, de warmte op 40 graden en de warmte op 77 graden. En zo krijgt elk proces exact de warmte die hij nodig heeft. Of de koude.

Nou, de processen in de fabriek, die zijn niet elke dag hetzelfde. En ook door de dag heen zijn ze niet allemaal hetzelfde. En die fluctuaties moet je op kunnen vangen met het energiesysteem. Om die reden hebben we hier achter ons een aantal tanks geplaatst. Daar zit water in. Dient als medium om de energie te transporteren, zowel de koude alsook de warme energie. En die energie kan weer volledig hergebruikt worden in de fabriek, waarna het opnieuw terugkomt deze kant op om naar het juiste temperatuurniveau gebracht te worden.

Alles bij elkaar is deze investering natuurlijk een forse investering die je niet zomaar even doet. De hulp van RVO is hier van essentieel belang geweest. Maar wat het mooie is dat met deze investering, ons vakmanschap zoals je dat hier op de plank ziet liggen, prijswinnende kazen samenbrengt met ondernemerschap en ook nog leidt uiteindelijk tot een stuk rentmeesterschap zoals wij dat voor ogen hebben. Zodat we samen naar een duurzame toekomst kunnen gaan.

Ons jaarverbruik gas was bijna 300 tot 400.000 kuub gas. Waterman Onions is een bedrijf dat uien sorteert, verpakt en exporteert naar een zevental landen. Dat doen we op jaarbasis ongeveer bijna 150.000 ton. Bijna 5000 vrachtauto's per jaar gaan hier door de fabriek. Wat we hier achter zien is een hele grote droogcel. Daar komen de uien binnen af land. Dat is in de periode juli, augustus, september. Daar blaast ontzettend veel lucht door. En die lucht? Die warmen we op met behulp van warm water. En dat is dan het eindresultaat. Hiervoor deden we dat op een conventionele manier, namelijk met open heaters, zoals dat heet, direct gestookt met aardgas. Ons jaarverbruik gas was bijna 300 tot 400.000 kuub gas dus. Door nu de warmtepomp in te zetten, hebben wij dat kunnen reduceren met bijna 90%. Zoals je ziet, jullie zijn hier in het Ketelhuis en hiervoor hadden we dus een aantal ouderwetse grote CV-ketels. En dat is er nu niet meer. Door middel van deze opstelling is dat volledig overgenomen door de warmtepompen. Ja, we liepen tegen een aantal uitdagingen aan. Een van de uitdagingen is dat ons elektraverbruik omhoog ging. Een van de oplossingen was voor ons om een stukje peak shaving toe te passen. Dat betekent dat er een klein meetapparaat, een Janitza-meter, in het trafohuis geplaatst werd. Op het moment dat ons stroomverbruik bijvoorbeeld door de inzet van de warmtepompen te hoog werd, konden we ons stroomverbruik met 50% reduceren voor dat stukje. Het drogen van de uien was regelbaar, en daarmee konden we toch de inzet van de warmtepomp garanderen, terwijl ons stroomverbruik niet toenam. Dit alles moet je slim sturen. Nou, dat slimme EMS-systeem heeft geregeld dat we, op het moment dat de stroom te veel is, dat in de accu stoppen. Dus we hebben nu een accu aangeschaft, een hele grote zeecontainer van twee megawattuur, om de pieken op te kunnen vangen en die later op de dag weer te gebruiken, om vervolgens te consumeren. Inmiddels hebben we een stap gemaakt om de windmolen bij de buurman te koppelen aan onze trafo. Dus we hadden zon, we hebben nu wind. Dit alles noemen we een soort smart local grid. We hebben alles aan elkaar gekoppeld en alles op de dimmer dan stuurbaar gemaakt. En dat is ook wel nodig, want anders krijg je allemaal losse componenten. Door het allemaal goed te harmoniseren en te vangen in één systeem, is daar een smart local grid ontstaan. En dat doet natuurlijk hele mooie dingen. Het mooie wat we hier aan het doen zijn, is niet alleen de passie voor de ui, maar ook ondernemen pur sang. Wij noemen onszelf wel eens de pioniers 2.0. Samen dingen proberen en dat bundelen met een gezonde dosis ondernemerschap. Risico's durven nemen. Op het gebied van duurzaamheid bijvoorbeeld is het denk ik een heel mooi voorbeeld van wat we hier aan het doen zijn.

Zon, wind en een slim lokaal net

Om de energie-efficiency te verhogen legt Waterman Onions een lokale smart grid aan; een geavanceerd systeem, waarbij de hernieuwbare energie wordt opgeslagen in een groot accupakket en de accu de energie kan afgeven aan het droogproces op de momenten dat het proces dit vraagt.

We verbeteren onze energievoorziening nu verder met zon- en windenergie. Door de windmolen van onze buurman aan onze trafo te koppelen, creëren we een slimme mix van energiebronnen die via een ‘smart local grid’ efficiënt wordt aangestuurd.

Pioniersgeest en ondernemerschap

Bij Waterman Onions combineren we passie voor ons product met een pioniersmentaliteit. Door te investeren in innovatie en samenwerking, hebben we een systeem gecreëerd dat niet alleen onze productie efficiënter maakt, maar ook laat zien dat verduurzaming in elke sector mogelijk is. Pionieren in duurzaamheid is de sleutel naar een toekomstbestendig bedrijf.

Aan de slag

Waterman Onions heeft voor het plaatsen van vijf warmtepompen voor drogen van uien en geïntegreerd met smart grid (accu zonnepanelen) gebruik gemaakt van de VEKI subsidie. Meer informatie over industriële warmtepompen vind je op RVO.nl

Naar de subsidieregelingOpen in a new window

Zo kun jij aan de slag

Icoon van een kantoorgebouw

Bedrijven en organisaties

Hoe kan ik energie besparen in mijn kantoor of gebouw? Welke stappen kan ik zetten om circulair te ondernemen? En hoe verduurzaam ik mijn zakelijk vervoer?

Alles voor bedrijven en organisaties
Icoon van een huis

Thuis

Hoe kan ik mijn afval verminderen? Hoe werkt overstappen op elektrisch rijden? Hoe kan ik thuis energie besparen? En hoe kook ik vaker vegetarisch?

Alles voor thuis