Productie en processenBedrijven en organisaties
Leestijd: 3 minuten

In Schalkwijk eet je een ‘schone’ pannenkoek terwijl je auto oplaadt

Hoe maak je je restaurant duurzaam en nóg gastvrijer? Door een solar carport met laadpalen te plaatsen! Zoals bij PAND Pannenkoek in Schalkwijk. Het restaurant draait nu op schone stroom. De klanten kunnen overdekt parkeren én hun elektrische auto opladen. Zo smaken die pannenkoeken extra lekker!

In Schalkwijk eet je een ‘schone’ pannenkoek terwijl je auto oplaadt

Van pensioenfonds naar pannenkoek

Toen Freek Hol rond 2017 in restaurant PAND Pannenkoek stapte, had hij geen horeca-ervaring. ‘Ik werkte bij een pensioenfonds’, lacht hij. Zijn ondernemende schoonouders hadden een jaar eerder het plan opgevat een pannenkoekenrestaurant te starten in Schalkwijk. Freek hielp mee met het ondernemingsplan en werd zo enthousiast dat hij zijn baan opzegde om in het familiebedrijf te gaan werken. Nu komen klanten uit Schalkwijk en de wijde omtrek er genieten van diverse soorten pannenkoeken.

Klimaat en kosten besparen

Vanaf de start van het restaurant – dat nieuw gebouwd werd op de plek waar eerder een hotel annex dorpscafé stond – hadden Freek en zijn familie oog voor duurzaamheid. Goed voor het klimaat, maar óók om kosten te besparen: een restaurant gebruikt immers veel energie. ‘We verwarmen ons pand bijvoorbeeld met geowarmte: warmte die we in de winter vanuit uit de diepe ondergrond oppompen en in de zomer daar weer opslaan’, vertelt Freek enthousiast. ‘Daarnaast maken we gebruik van een kachel die brandt op een combinatie van houtsnippers en de biobrandstof olifantsgras.’

Zonnecarport in combinatie met laadpalen

Om duurzaam stroom op te wekken, stonden ook zonnepanelen hoog op het wensenlijstje van PAND pannenkoek. ‘We keken eerst naar een zonneweide’, zegt Freek. ‘Maar daar gaf de gemeente geen vergunning voor. Ook zonnepanelen op het dak van ons pand waren geen optie, omdat de dakconstructie daar niet geschikt voor was.’ Zo  ontstond het idee van een zonnecarport, in combinatie met laadpalen. ‘Toen we dat plan eenmaal hadden, ging het heel snel’, blikt Freek terug. ‘We zijn met een aantal partijen in gesprek gegaan, waarna we kozen voor SolarParking om de carport voor ons te bouwen. We gingen met het bedrijf Even Laden in zee om de laadpalen aan te leggen.’ Ook het aanvragen van een bouwvergunning bij de gemeente ging soepel, aldus Freek. 

Eten en opladen: een hele goede combi

Ongeveer een half jaar na het goedkeuren van de offertes waren de carport en de laadpalen klaar voor gebruik. Bas Nijssen van Even Laden kijkt tevreden terug op het proces: ‘Wij mochten twee dubbele laadpunten plaatsen onder de solar carport, zodat de zonnestroom rechtstreeks de elektrische auto’s in gaat. Een hele goede combi, waarmee het restaurant nu grotendeels draait op schone stroom en de gasten, terwijl ze lekker zitten te eten, hun elektrische auto kunnen opladen. Een win-winsituatie!’

Volgende stap: nadenken over een accu

Inmiddels heeft het restaurant een dik jaar ervaring met de combinatie van solar carport en laadpalen. Het bevalt prima, zegt Freek. ‘Op zonnige dagen leveren de zonnepanelen veel stroom op. En onze klanten maken goed gebruik van de laadpalen.’ Wat gebeurt er als de panelen te veel stroom opwekken om direct te gebruiken? ‘We leveren die nu terug aan het net’, antwoordt Freek. ‘Maar we denken wel na over het plaatsen van een accu om de te veel opgewekte stroom op te slaan en die op een later moment zelf te kunnen gebruiken. We zijn die mogelijkheid nu aan het onderzoeken.’ Wordt vervolgd dus!

ZO DOEN ZE DAT IN SCHALKWIJK

  • Twee solar carports bij PAND Pannenkoek bieden 40 auto’s een overdekte parkeerplek
  • 264 zonnepanelen wekken groene stroom op
  • Klanten van het restaurant kunnen hun auto overdekt parkeren en opladen via twee dubbele laadpunten 
  • Het restaurant draait op groene stroom en klanten voelen zich nóg gastvrijer ontvangen

Zo kun je meedoen

Je eigen groene stroom opwekken als ondernemer heeft veel voordelen. Je draagt bij aan een schoner klimaat en het is ook nog goed voor je energierekening. Wat in Schalkwijk kan, kan bij jouw bedrijf misschien ook. Bekijk de mogelijkheden van duurzaam ondernemen op MVO Nederland.

Meer over de kansen van de energietransitie

De energietransitie biedt kansen voor iedereen, voor bedrijven, buurten en bewoners. Meer weten? Bekijk dan de campagne 'Van Hoe Naar Zo'. Dit artikel is onderdeel van die campagne. 


Zo kun jij aan de slag

Icoon van een kantoorgebouw
Bedrijven en organisaties

Hoe kan ik energie besparen in mijn kantoor of gebouw? Welke stappen kan ik zetten om circulair te ondernemen? En hoe verduurzaam ik mijn zakelijk vervoer?

Alles voor bedrijven en organisaties
Icoon van een huis
Thuis

Hoe kan ik mijn afval verminderen? Hoe werkt overstappen op elektrisch rijden? Hoe kan ik thuis energie besparen? En hoe kook ik vaker vegetarisch?

Alles voor thuis