Hoe kun je netcongestie omzeilen als je 96 appartementen bouwt?
Het regent pijpenstelen als we de filmopnamen maken van het woningbouwproject aan De Lus in Schagen. Niettemin stralen de hoofdrolspelers. Trots als ze zijn dat het gelukt is om 96 appartementen voor arbeidsmigranten te bouwen met een unieke off-grid oplossing waardoor netcongestie omzeild kon worden. Een gesprek met de wethouder, de vastgoedontwikkelaar en de techniekpartner die hiervoor verantwoordelijk waren.
Delen:
Woonruimte
Simco Kruijer is wethouder Wonen en Economie van de gemeente Schagen. Binnen zijn gemeente waren ze al enige tijd op zoek naar woonruimte voor arbeidsmigranten:
“In onze regio zijn veel arbeidsmigranten actief, met name in de agrarische sector. Zij zijn enorm belangrijk voor onze lokale economie en ze verdienen uiteraard fatsoenlijke huisvesting. Dat zijn we ze verplicht. Er zijn echter niet veel mogelijkheden om te bouwen. De provincie staat het niet toe in het landelijk gebied en in de stedelijke gebieden stuiten we vaak op verschillende bezwaren.
Uiteindelijk is het toch gelukt om ons in de gemeente Schagen sterk te maken voor de realisatie van de huisvesting. Aan de noordwestzijde van Schagen, op industrieterrein De Lus, hebben we hiervoor een kavel kunnen reserveren om woonruimte te creëren.”
HomeFlex
De kavel was gereserveerd, maar toen moest er nog een plan komen. Dat kwam van initiatiefnemer HomeFlex, de onafhankelijke huisvester voor arbeidsmigranten uit de Europese Unie. Zij namen de projectontwikkeling en het beheer op zich. Projectontwikkelaar Herro Zoutendijk van HomeFlex legt uit dat het project niet vanzelf ging:“Gemeente Schagen wilde de huisvesting snel gerealiseerd hebben. Daarom kozen we voor modulaire appartementen die binnen een half jaar gebouwd konden worden. Daarvoor werkten we nauw samen met het modulaire team Ursem Modulaire Bouwsystemen, Schouten Techniek en Heddes Bouw & Ontwikkeling.
Toen liepen we tegen een probleem aan: netcongestie. Voor gasloze nieuwbouw zijn flinke aansluitingen nodig op het elektriciteitsnet en die kregen wij niet. Er dreigde een streep door het hele plan te gaan. Tenzij we op een andere manier konden voorzien in de benodigde energie voor verwarming, warm water en stroom…
En die andere manier kwam er. Door heel slim samen te werken met onze techniekpartner kwamen we op een oplossing die ook nog eens duurzaam is en met voorspelbare exploitatiekosten.”
Energiebronnen slim koppelen
Coos Schouten van Schouten Techniek vertelt graag hoe ze tot de unieke oplossing zijn gekomen:“Allereerst moet ik onze opdrachtgever HomeFlex bedanken dat ze het aandurfden om onze creatieve oplossing toe te passen. Waar onze oplossing op neerkwam is dat ons systeem duurzame energie opslaat en gebruikt wanneer er vraag naar is. Daardoor is er voor alle appartementen permanent warmte en elektriciteit beschikbaar, vrijwel onafhankelijk van het stroom- en gasnet.”
Off-grid voorziening
“Dat hebben we voor elkaar gekregen door een off-grid energievoorziening te bedenken” zegt Schouten. “Die voorziening bestaat uit een bodemwarmtepomp en een lucht/water-warmtepomp, een flinke hoeveelheid zonnepanelen plus een dikke accu en een WKK, een soort noodvoorziening die zelf met gas elektra kan opwekken voor als de zon niet schijnt. Voor het hele complex is nu maar 1 consumenten-aansluiting van 3*80 Ampere in gebruik. Zo konden we netcongestie ontwijken en kon de bouw gerealiseerd worden. Wij blij, iedereen blij.”
Belangstelling
Met de toenemende netcongestie is de off-grid module dé oplossing om in de toekomst meer bouwprojecten van de grond te krijgen, daar is Schouten van overtuigd:“Voor onze microgrid-oplossing is veel belangstelling. Velen zien dat dit de enige energieoplossing is die voor vergelijkbare situaties zoals in Schagen aan alle randvoorwaarden voldoet én dat het uitstekend is toe te passen in bebouwde omgevingen waar kennelijk geen aansluiting op reguliere warmte- en/of elektranetwerken mogelijk is.”
ZO doen we dat in Schagen
- Bouw van 96 appartementen
- Off-grid oplossing onafhankelijk van stroom- en gasnet
- Oplossing die netcongestie omzeilt
- Duurzaam en 32% lagere CO2-uitstoot (dan via een aansluiting op het openbare elektriciteitsnetwerk)
Zo kun je meedoen
Wil je meer weten over het off-grid project in Schagen? Kijk dan op SchoutenTechniek.nl/de-lus-schagen en op HomeFlex.nl/projectschagen.
De energietransitie biedt kansen voor iedereen, voor bedrijven, buurten en bewoners. Meer weten? Bekijk dan de campagne 'Van Hoe Naar Zo'. Dit artikel is onderdeel van die campagne.