Productie en processenBedrijven en organisaties
Leestijd: 2 minuten

Horecaondernemer Mark Bergmans verminderde zijn gasverbruik met 15%

Iedere horecaondernemer loopt tegen de torenhoge gas- en energieprijzen aan. Er zijn zelfs ondernemers die hun deuren vaker sluiten om energie te besparen. Maar dat is niet nodig volgens Mark Bergmans, onder andere eigenaar van Hotel Wesseling en Grand Café de Brink in Dwingeloo. Hij liep kritisch door zijn zaak en vond veel manieren om energie te besparen zónder de deuren te hoeven sluiten voor gasten. Mark deelt zijn tips graag met jou.

Horecaondernemer Mark Bergmans verminderde zijn gasverbruik met 15%

Begin bij het begin

De eerste tip van Mark is misschien wel de meest ingewikkelde: “Kijk altijd kritisch naar jezelf en je bedrijf. Bedrijfsblindheid is funest, dus je moet constant scherp blijven, openstaan voor verbetering en alle vanzelfsprekendheden ter discussie stellen.” Mark ging samen met een medewerker in zijn eigen bedrijven op zoek naar manieren om energie te besparen. “Wij hebben zelf een TD’er (technische dienst) in dienst. Hij is gediplomeerd elektricien en loodgieter en heeft dus echt verstand van zaken. Hierdoor is het voor ons niet noodzakelijk om extern iemand in de te huren. Toch hebben we ook overleg gehad met het elektriciteits- en loodgietersbedrijf én met onze architect.” En met succes: binnen een week tijd ging ons gasverbruik met 15% omlaag!"

Vergeet ook niet om je medewerkers bij het besparen te betrekken. Mark: "Zij zullen namelijk ook hun aangeleerde automatismen moeten aanpassen en dat is heel lastig. Door ze erbij te betrekken en inzicht te geven in de resultaten, raken ze sneller gemotiveerd." 

Bedrijfsblindheid is funest, dus je moet constant scherp blijven, openstaan voor verbetering en alle vanzelfsprekendheden ter discussie stellen.

Aan de slag

Volgens Mark kun je de energiebesparende maatregelen grofweg in drie pijlers verdelen: gedrag van medewerkers, gebruik van apparatuur en investeringen. Een aantal praktische tips die je, afhankelijk van je bedrijf, direct zelf kunt toepassen:
  • Niet onnodig (alle) lampen aandoen

  • Niet onnodig beide frituren aandoen

  • Niet de vaatwasser al aanzetten om 11.00 uur als de eerste vaat er pas om 15.00 uur door hoeft

  • De spoelbak in de bar niet meer vanzelfsprekend vullen

  • De oven op stand ‘warmhouder’ zetten als hij leeg is

  • Extra glazen kopen en de glazen spoelmachine een dag uit laten staan

  • Geen warme chocolademelk automaat meer gebruiken, maar met de hand zetten. Verhit de chocolademelk met het stoompijpje van koffiemachine.

  • Verlichting van de koelkasten uitzetten

  • Frisdrank op 7 graden koelen in plaats van op 6 graden

  • Espressomachines ’s nachts uitzetten

  • Een extra tochtdeur in de keuken maken.

Meer tips zijn hier te vinden.

Zo kun jij aan de slag

Icoon van een kantoorgebouw
Bedrijven en organisaties

Hoe kan ik energie besparen in mijn kantoor of gebouw? Welke stappen kan ik zetten om circulair te ondernemen? En hoe verduurzaam ik mijn zakelijk vervoer?

Alles voor bedrijven en organisaties
Icoon van een huis
Thuis

Hoe kan ik mijn afval verminderen? Hoe werkt overstappen op elektrisch rijden? Hoe kan ik thuis energie besparen? En hoe kook ik vaker vegetarisch?

Alles voor thuis