Leestijd: 2 minuten

Dit zonnepark wekt duurzame energie op én bergt water

In Nieuw Buinen opende in mei 2021 een uniek zonnepark: Zonnepark Vloeivelden Hollandia van Solarfields. Bij de opening door Koning Willem Alexander was het park het grootste zonnepark van Nederland. "Het park heeft een bijzondere dubbelfunctie; stroom opwekken en water bergen."

Dit zonnepark wekt duurzame energie op én bergt water

Met zo’n 300.000 zonnepanelen is Zonnepark Vloeivelden Hollandia goed voor een vermogen van 120 megawattpiek. Dat is genoeg om een stad als Assen van stroom te voorzien. Het park heeft een dubbele functie, legt Jelmer Pijlman, directeur bij Solarfields, uit. "De zonnepanelen liggen boven de voormalige vloeivelden van aardappelzetmeelfabriek Avebe. Naast het opwekken van stroom, wordt het gebied ook gebruikt als waterberging voor spoelwater."

Panelen vallen weg in het landschap

"Het spoelwater dat door Avebe wordt gebruikt om de aardappelen te spoelen kan hier in de bodem bezinken. Het gebied bestaat uit grote bassins met dijken eromheen. De zonnepanelen vallen daardoor mooi weg in het landschap." Samen met het lokale grondverzetbedrijf Avitec zijn de bassins geschikt gemaakt voor de zonnepanelen. "Die staan als een soort dakjes boven de grond. Als de vloeivelden worden gebruikt, staat er zo’n 2 meter water onder de panelen."

Bijzonder project

Naast de dubbele functie is ook bijzonder dat het zonnepark gerealiseerd is zonder bezwaren vanuit de omgeving. "Iedereen vond het volstrekt logisch om zulke vloeivelden te gebruiken om energie op te wekken." Ook uniek is dat het zonnepark gebruik maakt van de bestaande elektriciteitsaansluiting van Avebe. "Wij gebruiken dus dezelfde kabel op het hoogspanningsnet, en dat is nog niet heel vaak gedaan."

Bijna geen straling

Het zonnepark bevindt zich in het beschermingsgebied van radiotelescoop Lofar. "Dit is een supergevoelige, astronomische antenne die elektromagnetische straling opvangt. Een zonnepark straalt ook straling uit. Om storingen te voorkomen hebben we daarom met verschillende technieken de uitstoot van straling naar bijna nul gebracht. Als je met een mobiele telefoon naast de Lofar gaat staan, ben je een grotere storingsbron dan het hele zonnepark van 100 hectare. Dat is een prestatie waar we trots op zijn!"

Omslag hard nodig

Het motto van Solarfields is: de wereld verbeteren met duurzame energie. "Die omslag is heel hard nodig. Er zijn veel ambities, maar in de praktijk gebeurt er nog te weinig. Wat we nodig hebben zijn systemen waar echt duurzame energie gemaakt wordt." De subsidieregeling Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE+) hielp Solarfields bij de realisatie van het zonnepark. "Zonder subsidie is het helaas nog onmogelijk om deze projecten te realiseren."

Ontdek alles voor...

Bedrijven en organisaties

Waar kan ik terecht voor besparingsadvies? Wat is er precies verplicht? En voor welke subsidies kom ik in aanmerking?

Alles over bedrijven en organisaties
Thuis

Hoe kan ik snel energie besparen? Hoe krijg ik inzicht in mijn situatie? En wat als ik de energierekening niet meer kan betalen?

Alles over thuis