Kantoren en gebouwenBedrijven en organisaties
Leestijd: 2 minuten

Coaches helpen met verduurzamen van scholen en ander maatschappelijk vastgoed

In Noord-Holland hebben veel oudere gebouwen een maatschappelijke rol. Van buurthuis tot gebedshuis en van school tot zorginstelling. Allemaal willen ze graag verduurzamen. Maar hoe begin je daarmee? Ondersteuning van de provincie Noord-Holland biedt de kans om hiermee aan de slag te gaan.

Coaches helpen met verduurzamen van scholen en ander maatschappelijk vastgoed

Een ontzorgingsprogramma

Gedeputeerde Energie en Klimaat van de provincie Noord-Holland Rosan Kocken: “De komende zeven jaar moeten we onze CO2-uitstoot halveren. Een flinke opgave, een belangrijke opgave. De energieprijzen rijzen de pan uit. En het is moeilijk om goede aannemers en technisch adviseurs te vinden. Voor een kleine school of buurthuis is het heel lastig om met verduurzaming aan de slag te gaan. Daarom hebben wij als Noord-Holland het Ontzorgingsprogramma Maatschappelijk Vastgoed”.

Het ontzorgingsprogramma voorziet in duurzaamheidscoaches die gespecialiseerd zijn in het ontzorgen van eigenaren van maatschappelijk vastgoed. Ze geven aan welke maatregelen eigenaren het beste kunnen nemen en helpen vaak ook bij het aanvragen van financiering. 

Een piano zet je niet op de tocht

Saskia Pahud, voorzitter stichting muziekhaven: “Het is de ambitie van de Muziekhaven om het meest toonaangevende kamermuziekcentrum van Nederland te worden. Om dat waar te maken moeten we eerst goed voor deze bijzondere plek zorgen. Isolatie en verduurzaming zijn daarvoor ontzettend belangrijk. Onze piano uit 1912 kan immers niet op de tocht staan. Het de provincie benaderde ons om deel te nemen aan het ontzorgingsprogramma. Dat was heel welkom want we waren juist van plan om te verduurzamen. Onze coaches van De Groene Grachten hebben ons enorm goed geholpen om daarvoor een plan op te stellen.”

Anne Schakel, duurzaamheidscoach van De Groene Grachten: “We zijn gespecialiseerd in dit soort projecten. Wat we voor ons zien bij de kerk is isolatie van vloer, wanden en het dak. Ook adviseren we om van het gas af te gaan. Bij scholen zien we vaker dat een warmtepomp en zonnepanelen goede oplossingen zijn.”

Meer informatie

Wil je meer weten over het ontzorgingsprogramma maatschappelijk vastgoed in Noord-Holland? Bezoek dan de website van de Provincie Noord-Holland voor meer informatie en mogelijkheden om deel te nemen aan dit waardevolle initiatief.

Meer over de kansen van de energietransitie

De energietransitie biedt kansen voor iedereen, voor bedrijven, buurten en bewoners. Meer weten? Bekijk dan de campagne 'Van Hoe Naar Zo'. Dit artikel is onderdeel van die campagne. 


Zo kun jij aan de slag

Icoon van een kantoorgebouw

Bedrijven en organisaties

Hoe kan ik energie besparen in mijn kantoor of gebouw? Welke stappen kan ik zetten om circulair te ondernemen? En hoe verduurzaam ik mijn zakelijk vervoer?

Alles voor bedrijven en organisaties
Icoon van een huis

Thuis

Hoe kan ik mijn afval verminderen? Hoe werkt overstappen op elektrisch rijden? Hoe kan ik thuis energie besparen? En hoe kook ik vaker vegetarisch?

Alles voor thuis