Afgelopen winter
In meer dan 100 kantoorgebouwen van de Rijksoverheid werd de verwarming lager gezet, van 21 naar 19 graden. Ook maakten veel rijksgebouwen de overstap naar energiezuinige ledverlichting en bewegingssensoren. En die verlichting ging in steeds meer kantoren uit op momenten dat het onnodig was. Bijvoorbeeld ‘s nachts, en in het weekend.
Op deze manier heeft de Rijksoverheid 11 miljoen m³ minder gas verbruikt in de periode van augustus 2022 tot en met januari 2023. Dat is ten opzichte van het gemiddelde van de afgelopen 5 jaar. Dit komt overeen met een besparing van 22%. Op stadswarmte voor kantoren hebben we 14.348 GJ bespaard ten opzichte van 2021. Dit komt overeen met een besparing van 17%.
Andere prestaties
Het Rijk kan wil overschakelen naar elektrisch rijden, met als gezamenlijk doel dat in 2028 alle voertuigen elektrisch zijn. Daarom zijn er de afgelopen tijd veel elektrische laadpalen geïnstalleerd.
Het Rijksvastgoedbedrijf heeft daarnaast tools ontwikkeld om samen met de installateur te kijken wat voor maatregelen er nog meer mogelijk zijn binnen de panden. Denk aan het ingrijpen bij onverwacht veel energieverbruik in panden met goede energielabels. Gemiddeld hebben de rijkskantoren al Energielabel A.
Op korte termijn
Na de winter blijft de Rijksoverheid doorgaan met energie besparen. De temperatuur in rijkskantoren laat het Rijk deze zomer twee graden hoger oplopen. Er wordt dus minder gekoeld, waardoor er minder energie nodig is. Ook in andere gebouwen van het Rijk gaat de knop om. Bijvoorbeeld in rechtbanken, kazernes en gevangenissen.
2030 en verder
Om het Klimaatakkoord van Parijs te halen, moet al het Rijksvastgoed uiterlijk 2050 een klimaatneutrale energievoorziening hebben. In 2030 moet het energieverbruik van de rijkskantoren in vergelijking met 2008 met 50 procent zijn verminderd. Het Rijksvastgoedbedrijf heeft de taak om voor deze verduurzaming te zorgen. En zal dat doen met de Routekaart Kantoren.