Duurzame doelen
Het Rijk wil dat duurzaamheid de regel wordt in de bedrijfsvoering. En niet de uitzondering. Daarom zijn er doelen opgesteld. Zo kan er gecontroleerd worden hoe het Rijk verduurzaamt.
Dit zijn de doelen:
In 2030 wil het Rijk dat de bedrijfsvoering klimaatneutraal is. Dat betekent dat de bedrijfsvoering geen effect op het klimaat heeft. Bedrijfsvoering gaat bijvoorbeeld over hoe het rijk omgaat met zakelijke reizen, energieverbruik en ICT-middelen.
In 2030 wil het Rijk het primair grondstoffengebruik met 50% verminderd hebben. Primaire grondstoffen komen direct uit de natuur, zoals olie en gas. Ook wil het Rijk volledig circulair zijn in 2050. Circulair betekent dat er geen afval bestaat en dat producten en grondstoffen steeds opnieuw gebruikt worden.
Het Rijk wil de arbeidsparticipatie stimuleren. Onder andere door het creëren van 5000 participatiebanen. Dat zijn banen die beschikbaar komen voor mensen met een arbeidsbeperking.
Het Rijk wil de internationale productieketens verduurzamen. Productieketens zorgen ervoor dat producten bij mensen terechtkomen. Zoals voedsel, brandstoffen of meubels. Het verduurzamen van de productieketens betekent: milieuvriendelijke keuzes, betere arbeidsomstandigheden en mensenrechten voor iedereen.
Resultaten
Het Rijk werkt binnen verschillende thema’s aan de doelen. Hieronder lees je per thema hoe het gaat.
Denk Doe Duurzaam
Om de doelen van de Rijksoverheid te behalen is Denk Doe Duurzaam opgericht. Want er gebeurt veel, maar tegelijkertijd beweegt het Rijk nog te langzaam. Het team van Denk Doe Duurzaam werkt met alle ministeries samen. Op de website van Denk Doe Duurzaam vind je meer informatie over de verduurzaming van het Rijk. Hoe het gaat, en wat er nog moet gebeuren.