Vrouw en man hebben werkoverleg in een fabriek met oranje stellages.

Tools en advies

Hoe maak je circulaire stappen in jouw bedrijf of organisatie? En hoe wordt verduurzamen makkelijker? Deze tools en websites helpen je op weg.

Circulair ondernemen

Het Versnellingshuis Nederland Circulair!

Bij Het Versnellingshuis vind je experts, kennis én tools om je verder te helpen bij circulair ondernemen. Je versterkt je netwerk en doet inspiratie op om zelf aan de slag te gaan. Heb je een vraag over loop je ergens tegenaan? Het Versnellingshuis biedt gratis hulp op maat.

Circulair ondernemen met RVO

Bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) vind je alle informatie over circulair ondernemen op een plek. Hoe koop je circulair in? Hoe krijg je ondersteuning? En ben je zeker van de levering van grondstoffen? Ga aan de slag met circulair ondernemen op jouw manier.

Grondstoffenscanner

Veel bedrijven in Nederland zijn afhankelijk van een stabiele toevoer van grondstoffen, zoals metalen of biogrondstoffen. Grondstoffen kunnen door omstandigheden ineens een stuk duurder, slechter leverbaar of zelfs niet meer leverbaar zijn. Met de Grondstoffenscanner zie je welke grondstoffen je gebruikt én hoe je jouw risico op bijvoorbeeld schaarste verkleint.

Servicepoint Circulair

Het Servicepoint Circulair helpt ondernemers bij hun circulaire doelstellingen. Bijvoorbeeld door hen in contact te brengen met de juiste personen binnen de regio. Of door mee te denken over het vormen van een businesscase. Ook vind je er de Circulaire Voetafdrukscan: een challenge die je samen met je medewerkers kan aangaan.

Regelhulp wegwerpplastic

Vanaf 1 juli 2023 en 1 januari 2024 gelden er nieuwe regels voor wegwerpbekers en –bakjes waar plastic in zit. Met de regelhulp op Minderwergwerplastic.nl onderzoek je welke regels van toepassing zijn op jouw situatie en welke opties er zijn om hieraan te voldoen.

VANG Buitenshuis

VANG Buitenshuis helpt de kantoor-, winkel en dienstensector met het verminderen van afval en een circulaire bedrijfsvoering. Je vindt er alle relevante informatie op een plek, hulpmiddelen en stappenplannen voor verschillende doelen.

Afvalgoedgeregeld.nl

Heb jij als organisatie verpakkingsafval dat lijkt op huishoudelijk verpakkingsafval? Via het loket van Afvalgoedgeregeld.nl kun je je kosteloos aanmelden voor de inzameling van gescheiden verpakkingsafval.

Op een andere manier verduurzamen

Digitaal Ondernemersplein

Op het Digitaal Ondernemersplein vind je informatie en advies van de overheid voor ondernemers. Bijvoorbeeld over een duurzame bedrijfsvoering, maatschappelijk verantwoord ondernemen en milieuregels.

Duurzaam ondernemen met KVK

De Kamer van Koophandel (KVK) biedt ondernemers advies en informatie op het gebied van duurzaam vervoer, een zuinig pand of een circulaire keten. Wet- en regelgeving wordt uitgelegd, er zijn tips en tricks en je kunt lezen hoe andere ondernemers het aanpakken.

Klimaatwerk

Speciaal voor het mkb is er Klimaatwerk: een tool die je helpt in kaart te brengen wat je kunt doen om je bedrijf te verduurzamen. Je krijgt een aantal vragen over energiebesparing, vervoer en innovatie. Met jouw antwoorden bepaalt de tool of regelgeving van de overheid voor jouw bedrijf relevant is. En welke subsidies jij kunt krijgen.

Alliantie Klimaatactie

Heb je een mkb-bedrijf met minimaal 3 medewerkers? En wil je met jouw bedrijf de komende 3 jaar 40% aan CO2-uitstoot verminderen? Je kan je dan aansluiten bij de Alliante Klimaatactie. Je wordt dan gratis geholpen met bijvoorbeeld een 0-meting, stappenplan,  toegang tot tips en praktijkverhalen en bijeenkomsten. Deelname is vrijwillig, maar niet vrijblijvend: de alliantie gaat voor het 40% bespaardoel.

CO2-calculator

Op zoek naar een totaalplaatje van de prestaties van jouw bedrijf of organisatie? De CO2-calculator kijkt niet alleen naar jouw energiegebruik, maar bijvoorbeeld ook naar de uitstoot op het gebied van zakelijk vervoer. Door jaarlijks deze berekening te doen, kun je het resultaat zien van de genomen maatregelen. En of je je CO2-voetafdruk aan het verlagen bent.

Platform Verduurzaming Industrie

Platform Verduurzaming Industrie ondersteunt bedrijven die willen verduurzamen op technisch, economisch en juridisch gebied. Met inspiratie, best practices, wegwijzer, webinars en meer.

PIANOo

PIANOo is het expertisecentrum in aanbesteden. Je vindt er informatie, advies, instrumenten en praktische tips. Kijk binnen de categorie ‘Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen’ hoe jij aan de slag kan met onderwerpen als circulariteit, biodiversiteit en ketenverantwoordelijkheid.

DEB Duurzaam.Energie.Besparen

DEB.nl biedt ondernemers inzicht in de hoeveelheid energie die ze kunnen besparen en hoe ze dat kunnen bereiken. Je krijgt een praktisch overzicht van energiebesparende maatregelen die in korte tijd terug te verdienen zijn, bijvoorbeeld in je processen. Alle ondernemers kunnen gratis gebruik maken van de online tool en ontvangen een advies dat past bij hun onderneming. Dus ook ondernemers die buiten de energiebesparingsplicht vallen.

Zo kun jij aan de slag

Icoon van een kantoorgebouw
Bedrijven en organisaties

Hoe kan ik energie besparen in mijn kantoor of gebouw? Welke stappen kan ik zetten om circulair te ondernemen? En hoe verduurzaam ik mijn zakelijk vervoer?

Alles voor bedrijven en organisaties
Icoon van een huis
Thuis

Hoe kan ik mijn afval verminderen? Hoe werkt overstappen op elektrisch rijden? Hoe kan ik thuis energie besparen? En hoe kook ik vaker vegetarisch?

Alles voor thuis