Bewuster omgaan met energie
Ons energiesysteem verandert. Steeds vaker wekken we energie duurzaam op. Dat helpt het klimaat, maar vraagt ook om bewuster energieverbruik. Dat betekent dat we niet alleen nadenken over hoeveel we verbruiken, maar ook over wánneer we energie verbruiken. Door slim te kiezen wanneer je energie gebruikt, help je mee. Gebruik stroom daarom bij voorkeur midden op de dag of ’s nachts. Vermijd drukke avonduren en… blijf energie besparen. Want energie die we niet gebruiken, hoeven we ook niet op te wekken!
Ewout vult de machine met was. De trommel is al bijna vol. Twee pantoffels komen door het beeld aangelopen. Het is Julia die nog net op tijd vraagt of haar voetbalshirt er ook nog bij mag. De vader lacht en doet het shirt in de wasmachine. Dat was het juiste moment. De klep gaat dicht en de wasmachine wordt gestart in de ECO-stand. Geknield voor de wasmachine kijken Ewout en Julia om, terwijl hij wijst naar de elektrische fiets. Of ze die straks ook even gaat opladen? Julia is het er mee eens. Dit is het juiste moment. Julia stopt de stekker in het stopcontact. De stekker komt op ons af en gaat over in een animatie. Deze legt uit dat het midden op de dag en ’s nachts rutig is op het stroomnet. Laad dan je apparaten op. Zo voorkomen we dat het stroomnet overbelast raakt. De animatie draait door en gaat over in een fietswiel. Julia stopt, Ewout roept haar na dat ze haar shirt niet moet vergeten. Julia lacht en bedankt haar vader. Daarna zie het logo van Zet ook de Knop om
Voice-Over: We gaan steeds duurzamer om met energie. Wel kunnen we vaker het juiste moment kiezen.Julia: Wacht, mag mijn shirt erbij? Ewout: Absoluut, dit is hét juiste moment! Ewout: Die straks ook even opladen? Julia: Absoluut, dit is hét juiste moment. Voice-Over: Laten we voorkomen dat ons stroomnet overbelast raakt. Midden op de dag en ’s nachts is het daar rustig...zet dan je apparaten aan, of laad dan op en laten we ook energie blijven besparen. Ewout: Shirt! Julia: Dank je pap. Voice-Over: Zet ook de knop om!
Waarom het stroomnet vol raakt
Het stroomnet raakt vol door de groeiende vraag en het aanbod van stroom. Vraag en aanbod sluiten niet altijd bij elkaar aan en dat noemen we netcongestie. Dit ontstaat doordat steeds meer bedrijven en huishoudens duurzame energiebronnen, zoals zonnepanelen en laadpalen, gebruiken. Goed voor het klimaat! Maar dat overbelaste stroomnet kan stroomstoringen veroorzaken en het aansluiten van nieuwe gebruikers beperken. De overheid werkt aan oplossingen zoals de uitbreiding van het stroomnet en het slimmer verdelen van energie zodat huishoudens en bedrijven ook de komende jaren zoveel mogelijk verder kunnen verduurzamen.
Zo kun je een vol stroomnet voorkomen
Het stroomnet raakt voller, omdat we steeds meer zonne-energie gebruiken en vaker elektrisch rijden, koken en verwarmen. Het inzetten van duurzame energie is goed voor het klimaat. Om ruimte te houden voor nieuwe laadpunten, aansluitingen en woningen, moeten we het stroomnet slimmer benutten.
Door ons verbruik te spreiden en minder elektriciteit te gebruiken tijdens de avondpiek (16:00 - 21:00) kunnen we met meer mensen gebruikmaken van het stroomnet. Laad je e-bike bijvoorbeeld overdag op of zet de wasmachine midden op de dag aan als het lukt. Zo raakt het stroomnet niet overbelast en kunnen we onze duurzaam opgewekte energie goed inzetten! Kies wel altijd voor veilige momenten om je accu's en batterijen op te laden. Wil je daar meer over weten? Bekijk de informatie van de brandweer.
Zo kun je energie besparen
Naast het verspreiden van energieverbruik, is het besparen van energie nog steeds belangrijk. Want door minder energie te gebruiken, hoeven we minder te produceren, te vervoeren én te betalen. Dit bespaart geld, verlaagt de CO₂-uitstoot en helpt ons energiesysteem stabiel te houden. Het verkleint ook de kans op overbelasting van het stroomnet. Daarnaast maakt het Nederland minder afhankelijk van fossiele brandstoffen uit andere landen.
Wat kun je zelf doen? Veel! Zet bijvoorbeeld de thermostaat op 19 graden, douche maximaal 5 minuten, en gebruik de ECO-stand op je apparaten.
Bespaar met een hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp zorgt voor warmte in je huis en werkt samen met je cv-ketel. Je bespaart hierdoor op je energierekening. En het mooie is: een hybride warmtepomp kan altijd, in ieder huis.
Energie besparen op kantoor of in je bedrijfspand
Wat kun je doen om je pand energiezuiniger te maken? Of verder te verduurzamen? Er is veel mogelijk. Van overstappen op ledverlichting tot het investeren in een warmtepomp. Bekijk hier alle tips of ontdek de hulp die je kunt krijgen.
Wegwijzer Netcongestie
Wil je weten wat je als ondernemer kunt doen bij netcongestie? In de Wegwijzer Netcongestie zie je binnen een paar minuten jouw mogelijkheden. Zie per maatregel direct welke stappen je neemt en wie je verder helpt.