Man met helm staat in een zonnepanelenpark en inspecteert een paneel.

Subsidies en regelingen

Het verduurzamen van je kantoor of gebouw kan een flinke kostenpost zijn. De Rijksoverheid biedt daarom subsidies en regelingen aan. Vaak mag je die combineren. Zo maak je jouw bedrijf voordelig klaar voor de toekomst. Bekijk hier voorbeelden van subsidies en regelingen en ontdek wat er allemaal mogelijk is. Of vul de Subsidiewijzer in en zie waarvoor je in aanmerking komt.

Meteen een persoonlijk overzicht

De Subsidie- en financieringswijzer van RVO helpt je bij het vinden van financiële ondersteuning voor jouw plannen. Je kan aangeven wie je bent en wat je zoekt. Je krijgt dan regelingen die voor jou nuttig zijn. Zo houd je het overzicht.

Let op: gemeenten en provincies bieden ook subsidies of regelingen aan. Die vind je niet in het overzicht van RVO, maar op de website van je eigen gemeente of provincie.

Naar de Subsidie- en financieringswijzer

Investeringssubsidies

Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE)

Wil je je eigen groene energie opwekken? Of je pand duurzaam verwarmen? Dan kun je de ISDE gebruiken. Je hebt recht op de ISDE als je investeert in zonnepanelen, een warmtepomp, een zonneboiler of windmolens. Hoeveel subsidie je krijgt hangt af van het specifieke product dat je koopt.

Lees meer over de ISDE op RVO.nl

Versnelde klimaatinvesteringen industrie (VEKI)

Wil je binnen jouw onderneming CO2-besparende maatregelen nemen waarvan de werking is bewezen? Maar loop je tegen te hoge investeringskosten aan? En is de tijd waarin deze kosten zich terugverdienen langer dan 5 jaar? Dan kun je de VEKI subsidie aanvragen. Je krijgt dan tot 70% subsidie voor CO2-besparende systemen, apparaten of technieken.

Lees meer over de VEKI op RVO.nl

Demonstratie Energie- en Klimaatinnovatie (DEI+)

Wil je als ondernemer minder energie gebruiken in je productieproces? Heb je een innovatieve techniek waarmee je minder CO2 uitstoot? Voor pilot- en demonstratieprojecten binnen je bedrijf kun je een DEI+ subsidie aanvragen. In een pilotproject test je een nieuwe technologie. In een demonstratieproject investeer je in een productie-installatie die ook na afloop van het subsidieproject in gebruik blijft.

Lees meer over de DEI+ op RVO.nl

Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++)

Wil je grootschalig duurzame energie produceren? Of CO2-verminderende technieken toepassen? Dan kun je een SDE++ subsidie aanvragen. Voorbeelden van grootschalige projecten zijn een zonnepaneelsysteem op een dak of een systeem voor het afvangen van CO2. Voor kleinere projecten zijn er andere regelingen. De SDE++ is voor bedrijven en non-profitorganisaties.

Lees meer over de SDE++ op RVO.nl

Belastingvoordelen

Energie-investeringsaftrek (EIA)

Heb je een bedrijf dat investeert in een bedrijfsmiddel dat zorgt voor minder CO2-uitstoot? Energiezuinig is? Of wil je investeren in duurzame energie? Met de EIA kun je 45,5% van de investeringskosten aftrekken van je fiscale winst. Je betaalt dan minder belasting.

Lees meer over de EIA op RVO.nl

Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil)

Wil je fiscaal voordelig in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen investeren? Dan kan met de MIA- en Vamil-regeling, die je kan combineren voor extra voordeel. Met de MIA kan je 45 procent van je investeringskosten aftrekken van de fiscale winst. Dat komt bovenop je gebruikelijke investeringsaftrek. Met de Vamil mag je in een willekeurig jaar een willekeurig percentage afschrijven. Door beide regelingen betaal je minder belasting.

Lees meer over de MIA\Vamil op RVO.nl

Duurzame financiering

Borgstelling MKB-Kredieten Groen (BMKB-groen)

De regeling BMKB-Groen kun je gebruiken voor groene investeringen. Bij een borgstellingregeling staat de overheid garant als je het geleende bedrag niet terug kunt betalen. Bij de BMKB-Groen is die garantstelling hoger en de looptijd langer dan bij de normale regeling. Je financier heeft hierdoor een lager risico en zal je makkelijker een lening geven. De regeling vraag je niet zelf aan. Dat je financier, oftewel de instantie die jou een lening geeft.

Lees meer over de BMKB-groen op RVO.nl

Groenverklaring

Ben je bezig met een milieuvriendelijk project, bijvoorbeeld op het gebied van recycling of grondstofbesparing? Groenbanken en groenprojecten kunnen een Groenverklaring aanvragen. Daarmee kunnen zij duurzame projecten van hun klanten tegen een lager rentetarief financieren. En zo betaal jij dus minder rente aan je investeerder.

Lees meer over de Groenverklaring op RVO.nl

Persoonlijk energieadvies

Subsidieregeling verduurzaming MKB (SVM)

Ben je mkb-ondernemer en wil je energie besparen of meer verduurzamen? Dan kan je de SVM aanvragen. Met deze subsidie kun je een adviseur inhuren voor een energieadvies op maat. De adviseur helpt ook bij de uitvoering van een of meer maatregelen uit het advies.

Lees meer over de SVM op RVO.nl

Zo kun jij aan de slag

Icoon van een kantoorgebouw
Bedrijven en organisaties

Hoe kan ik energie besparen in mijn kantoor of gebouw? Welke stappen kan ik zetten om circulair te ondernemen? En hoe verduurzaam ik mijn zakelijk vervoer?

Alles voor bedrijven en organisaties
Icoon van een huis
Thuis

Hoe kan ik mijn afval verminderen? Hoe werkt overstappen op elektrisch rijden? Hoe kan ik thuis energie besparen? En hoe kook ik vaker vegetarisch?

Alles voor thuis