Subsidies en betalen voor energiebesparing

Energiebesparende maatregelen leveren je geld op. Uiteindelijk. Maar eerst moet je geld investeren. Waar haal je dat geld vandaan? Voor sommige maatregelen zijn er subsidies, dat scheelt in kosten. Ook zijn er leningen met gunstige voorwaarden. En via je hypotheek kun je vaak extra geld lenen. We hebben de mogelijkheden voor je op een rijtje gezet.

Subsidies en betalen voor energiebesparing

Subsidies

Je kunt van de Rijksoverheid subsidies krijgen voor een warmtepomp, isolatie, zonneboiler of aansluiting op een warmtenet. Dit is allemaal onderdeel van de ISDE-subsidie. Er zijn ook gemeentes, provincies en waterschappen die subsidie geven voor verduurzaming. Deze lokale subsidies mag je combineren met de landelijke ISDE-subsidie.

Lees meer op Verbeterjehuis.nl

Spaargeld

De spaarrente is historisch laag. Spaargeld op de bank levert dus nauwelijks iets op. Het kan dan slim zijn om het verduurzamen van je huis te betalen met spaargeld. Maar er zitten ook een paar nadelen aan. Check de voor- en nadelen voordat je besluit je spaargeld te gebruiken.

Lees meer op Verbeterjehuis.nl

Geld lenen

Soms is een lening voordeliger dan je spaargeld gebruiken om voor de maatregelen te betalen. Dat komt door de belastingaftrek van de rente, en doordat je spaargeld ‘vast’ komt te zitten in de woning. Je kunt je spaargeld dan niet meer voor andere dingen gebruiken. Wat in jouw situatie verstandiger is, hangt af van de kosten en rente van de lening, jouw inkomen, hoeveel spaargeld je hebt, en wat voor (financiële) buffer je wilt hebben. Ben je eruit en wil je een lening aanvragen? In het handige overzicht van Verbeterjehuis.nl vind je alle aanbieders van leningen en hypotheken.

Naar Verbeterjehuis.nl

Energiebespaarlening

Met een Energiebespaarlening kan je tegen gunstige voorwaarden geld lenen voor energiebesparende maatregelen. De lening komt uit het Warmtefonds. Handig als je geen spaargeld hebt of dit liever bewaart als buffer. Voordelen van de Energiebespaarlening zijn bijvoorbeeld de lage rente, geen afsluitkosten en boetevrij aflossen. Kijk hoe het werkt en hoeveel je kan lenen.

Naar Warmtefonds.nl

Extra hypotheek

Voor het verduurzamen van je huis mag je extra geld lenen via je hypotheek: tot 6 procent van de waarde van je woning, met een maximum van € 9.000 euro. Je hypotheeklasten worden dan hoger, maar je betaalt iedere maand minder voor energie. Bovendien stijgt de waarde van je (nieuwe) huis.

Lees meer op MilieuCentraal.nl

Ontdek alles voor...

Bedrijven en organisaties

Waar kan ik terecht voor besparingsadvies? Wat is er precies verplicht? En voor welke subsidies kom ik in aanmerking?

Alles over bedrijven en organisaties
Thuis

Hoe kan ik snel energie besparen? Hoe krijg ik inzicht in mijn situatie? En wat als ik de energierekening niet meer kan betalen?

Alles over thuis