Hoe de FEBO ondanks zwak dak 692 zonnepanelen kon plaatsten
Wie aan snacks denkt, denkt niet meteen aan duurzaamheid. Toch spant snackfabrikant FEBO zich dagelijks in om bewuster om te gaan met de omgeving. Een mooi voorbeeld is de samenwerking met de gemeente Amsterdam en Zoncoalitie voor de realisatie van 692 zonnepanelen op het ‘zwakke’ dak van het hoofdkantoor in Amsterdam-Noord. Algemeen directeur Dennis de Borst legt, samen met adviseur energietransitie Lukas Sloet van gemeente Amsterdam, graag uit hoe alles tot stand is gekomen.
Delen:
Bekende naam
Niet alleen in de geboorteplaats Amsterdam is FEBO een bekend merk. Met 75 vestigingen in heel Nederland is de fastfoodproducent inmiddels een vertrouwde naam bij de snackliefhebber. Het hoofdkantoor vinden we in Amsterdam-Noord. De plek waar ook de productiekeuken is gevestigd.
“Hier maken wij onder meer onze bekende kroketten” zegt De Borst. “Dat doen we al jaren volgens familierecepturen. Met kwalitatief hoogwaardige ingrediënten die we uitsluitend afnemen van lokale leveranciers. Vaste relaties waarmee we al jaren werken. Dat hoort bij goed ondernemerschap. Net als bewust omgaan met de omgeving. Daarom steken we de laatste jaren veel energie in het verduurzamen van onze bedrijfsvoering.”
Verduurzaming
De Borst wil met zijn bedrijf de impact op het milieu zo veel mogelijk verminderen: “Kortgeleden hebben we alle verlichting in de productiekeuken en de kantoren vervangen door LED verlichting. Daarnaast gaan we onze afvalstromen verder reduceren en hebben reeds kartonnen plasticvrije verpakkingen ingevoerd welke voorzien zijn van FSC keurmerk. Ook ons koeltransport komt nu aan de beurt. Zo verwelkomen we binnenkort onze eerste elektrische koelwagen. Maar het meest ingrijpende zijn onze zonnepanelen geweest. Die hebben voor een enorme besparing gezorgd.”
Gratis advies
De directie wilde tien jaar geleden al zonnepanelen, maar dit bleek toen niet mogelijk vanwege de zwakke dakconstructie van het pand. “Er ging een aantal jaren overheen. Tot de coronacrisis kwam. We wilden toen iets doen aan de stijgende energiekosten en zijn ons toen verder gaan informeren. Uiteindelijk kwamen we bij de gemeente Amsterdam terecht.”
Lukas Sloet beaamt dit: “De gemeente Amsterdam helpt ondernemers zoals De Borst graag. Bij ons kunnen ze terecht voor gratis adviezen. Het grote voordeel is dat wij zeker op het gebied van zonne-energie de kennis en de ervaring hebben en ondernemers kunnen adviseren en doorverwijzen op vele gebieden. Zo hebben we FEBO in contact gebracht met Zoncoalitie, de organisatie die gratis een quick scan verzorgt. Op deze manier kreeg FEBO een onafhankelijk advies over de financiering, de juridische en de fiscale aspecten en de technische haalbaarheid.”
Zwak dak
“Uit de quick scan kwam naar voren dat het nu wel mogelijk was om op ons zwakke dak zonnepanelen te plaatsen” aldus De Borst. “Dat komt omdat panelen en frameconstructies in de loop der jaren een stuk lichter zijn geworden. Een ander groot voordeel was de mogelijkheid voor subsidie. Ook hierin speelde de gemeente een grote rol.”
“We hebben Dennis inderdaad gewezen op de mogelijkheden voor subsidie en verschillende adviezen gegeven” zegt Sloet. “Voor ondernemers bestaan diverse financieringsmogelijkheden. Zoals een lening uit het Amsterdamse financieringsfonds en de subsidie voor duurzame zonnepanelen. Uiteindelijk is de FEBO uitgekomen bij de SDE++ subsidie voor grote daken. Daarmee kon Dennis een aanzienlijk bedrag op zijn investering besparen en kon de terugverdientijd aanzienlijk verkort worden.”
Prima resultaten
Dennis de Borst is bijzonder te spreken over de resultaten: “Al met al zijn er vorig jaar in totaal 692 zonnepanelen op onze daken gelegd. Die zorgen inmiddels voor 26% minder energie-inkoop aangezien 97% van de opwek meteen gebruikt wordt, bijvoorbeeld voor onze koelinstallaties. We verwachten dat we onze investeringen in twee jaar hebben terugverdiend en daar zijn we natuurlijk ontzettend blij mee.”
Zo doen ze dat bij de FEBO
- Gratis laten adviseren door gemeente Amsterdam
- Een quick scan laten uitvoeren door Zoncoalitie
- Subsidie aanvragen via de SDE++ regeling
- 692 zonnepanelen plaatsen op een ‘zwak dak’
- 26% besparing energiekosten
- Opwek en verbruik op dezelfde plek
Zo kun je meedoen
De gemeente Amsterdam helpt ondernemers om te verduurzamen met gratis advies. Geïnteresseerd? Kijk wat de gemeente Amsterdam voor bedrijven zoal kan betekenen: Zonnepanelen advies en begeleiding voor bedrijven - Gemeente Amsterdam
De energietransitie biedt kansen voor iedereen, voor bedrijven, buurten en bewoners. Meer weten en zelf in actie komen? Bekijk dan de campagne 'Van Hoe Naar Zo'. Dit artikel is onderdeel van die campagne.