Green Business Club Arnhem volop in beweging voor duurzame mobiliteit
Eigenaren en gebruikers van het Arnhemse Kantorenpark Gelderse Poort zijn slim en schoon onderweg om hun terrein levendiger en duurzamer te maken. Onder de vlag van de Green Business Club werken ze onder meer aan verbeterde OV-bereikbaarheid, deelvervoer en komen ze met allerlei initiatieven, zoals een e-bike probeeractie.
Delen:
Ruim honderd grote en kleine organisaties vinden onderdak in de 21 panden die op het park staan. Onder hen zijn er veel met een zorgprofiel. Denk aan klinieken voor urologie en orthopedie, een thuiszorgorganisatie en een ggz-zorgverlener. Binnen de Business Club vormen ze projectgroepen, waartoe ook overheden, kennisinstellingen en andere participanten behoren. Daarin wisselen ze kennis uit vanuit de eigen bedrijfsvoering maar ook vanuit projectinhoud; met name over energie, circulariteit en mobiliteit. Ook de vitaliteit van medewerkers is een belangrijk thema.
Parkeerdruk
Milan Zewald is de programmamanager van de Green Business Club. Zij noemt parkeerdruk als één van de belangrijkste uitdagingen waar het park mee te maken heeft op het gebied van mobiliteit. ‘Veel instellingen ontvangen de hele dag door bezoekers die met de auto komen. De artsen die hier werken rijden ook auto, onder meer voor spoedgevallen. En accountants bijvoorbeeld, die in het hele land bedrijfsbezoeken afleggen, gebruiken ook vaak de auto.’
Om de parkeerdruk te verminderen, denkt de Green Business Club aan een andere inrichting van de huidige vakken. Stimuleren van OV-gebruik is ook een optie. Er is al een bushalte op het terrein en station Arnhem-Zuid ligt op loopafstand. Een goede eerste stap is dat het aantal OV-fietsen op het station is verdubbeld. Dat heeft de Club bereikt door als collectief in gesprek te gaan met de NS. ‘Er zijn er daar nu in totaal 32 beschikbaar’, zegt Zewald.
Optimalisatie OV en stimuleren van deelgebruik
De volgende stap is optimalisatie van het OV. Hierover lopen volgens Zewald gesprekken met vervoerders, om meer treinen en bussen te laten stoppen in Arnhem-Zuid. Ook onderzoekt de organisatie mogelijkheden om deelfietsen te introduceren op het terrein, naar voorbeeld van het Utrechtse bedrijventerrein Lage Weide. Werknemers kunnen daar voor 2 euro op een elektrische fiets stappen, voor zakelijke trips en woon-werkverkeer. Ook autodelen is deel van het onderzoek.
E-bike actie
Verder loopt er een e-bike probeeractie bij Gelderse Poort. Afhankelijk van hun woon-werkafstand kunnen medewerkers zich aanmelden om in het voorjaar te ervaren of het de moeite waard is de auto te laten staan, en in plaats daarvan een speed-pedelec of ‘gewone’ e-bike te gebruiken. Slaat de actie aan, dan zijn er extra laadpunten en stallingen nodig. Daarvoor liggen de plannen al klaar.
Daarnaast werkt de Green Business Club aan verbetering van veiligheid en overzichtelijkheid van omliggende wegen. Hierbij hoort ook inzicht in verkeersbewegingen. ‘Daarvoor gaan we een mobiliteitsscan doen’, zegt Zewald. De uitkomsten vormen straks de basis voor een aanpak om nog meer mensen op een gezonde en duurzamere manier naar hun werk te laten komen.
Meer bewegen
Zijn ze eenmaal op hun werkplek gearriveerd, dan wil de Green Business Club met name de medewerkers die zittend werk doen stimuleren meer te bewegen. De club werkt aan een actieplan dat het in de loop van 2025 wil uitrollen. Mogelijk komen er meer wandelpaden en -routes in de parken rondom het terrein.
Zewald denkt dat bedrijven zelf veel kunnen doen om duurzame mobiliteit te stimuleren. Zo noemt ze de WKR (Werkkostenregeling), die mogelijkheden biedt om medewerkers een onbelaste vergoeding te geven voor de aanschaf van een fiets. De Club bewijst volgens haar dat je door krachten te bundelen je meer kunt onderzoeken en meer bereikt dan je wellicht denkt.
Voordelen Green Business Club
- Minder parkeerdruk
- Verbeterde bereikbaarheid
- Vitalere medewerkers