WonenBedrijven en organisatiesInitiatieven
Leestijd: 2 minuten

Gamification en energie besparen komen samen tijdens de Energie Bespaar Game

Om huishoudens een handje te helpen met energie besparen, is de Energie Bespaar Game ontwikkeld. Het doel van de game is bewoners, zowel huurders als woningeigenaren, op een leuke en laagdrempelige manier te informeren over energieverbruik en te activeren om energie te besparen. De effecten van de game zijn al zichtbaar: 84% van de spelers geeft aan hun energierekening beter te begrijpen na het spelen van de zes challenges.

Gamification en energie besparen komen samen tijdens de Energie Bespaar Game

De Energie Bespaar Game is ontwikkeld door Slimrenoveren in samenwerking met The 2B Collective, gesteund door de Gideons Tribe en met behulp van de Energiebespaarcoalitie van het Ministerie van Binnenlandse Zaken.

Hoe werkt het?

Iedere week doorlopen de deelnemers een challenge van 30-60 minuten bestaande uit quizvragen, acties, een poll en het uitwisselen van tips en ervaringen. Verder is iedereen onderdeel van een team, dat kan bestaan uit huisgenoten of mede-buurtbewoners. Hierdoor ontstaat er een groepsgevoel. Maar ook positieve groepsdruk speelt een rol, iedere week wordt er een prijs uitgedeeld aan het team met de hoogste score en de meeste activiteit.  Hoewel de game volledig online te spelen is, zoeken buurtgenoten elkaar geregeld op. Door deze combinatie wordt de sociale cohesie in de buurt verhoogd, een mooi neveneffect van de game.

Onderzoek wijst uit dat klein beginnen en successen behalen, succesvol aanzet tot grotere acties met meer impact. Zo kan iedereen z’n steentje bijdragen. De Energie Bespaar Game zet op beiden in: bewustwording en actie, met als gevolg gedragsverandering op lange termijn.

Doris de Bruijn, Slim Renoveren

Eerste pilot succesvol afgerond

Op 10 februari is de Energie Bespaar Game live gegaan in Renkum en omgeving. Gedurende 7 weken hebben meer dan 65 huishoudens met en tegen elkaar gespeeld, en zo spelenderwijs geleerd over hun eigen energieverbruik. Tijdens deze periode zijn meerdere prijzen uitgereikt aan de deelnemers, zoals een waterbesparende douchekop, een warmtewandeling en als hoofdprijs een klusworkshop op maat. De prijzen zijn dus bedoeld om mensen direct te helpen met het verminderen van hun energieverbruik en daardoor duurzamer te laten leven.

Heeft het effect gehad?

Dat is meestal de vraag na afloop van een project. Maar het antwoord is ja! Dat valt te zien aan de resultaten van de effectmeting. Voorafgaand en na afloop van de game zijn de spelers bevraagd. En er waren duidelijke verbeteringen. Zo is er gemeten of mensen weten wat energie besparen inhoudt. Daar was een verbetering van 3,3 naar 6,2 op een 7-puntsschaal te zien. Ook is er gemeten of mensen weten waarom het belangrijk is om energie te besparen. Daar was een verbetering zichtbaar van 3,3 naar 6,1, ook op een 7-puntsschaal. Oftewel: mooie resultaten!


Zo kun jij aan de slag

Icoon van een kantoorgebouw
Bedrijven en organisaties

Hoe kan ik energie besparen in mijn kantoor of gebouw? Welke stappen kan ik zetten om circulair te ondernemen? En hoe verduurzaam ik mijn zakelijk vervoer?

Alles voor bedrijven en organisaties
Icoon van een huis
Thuis

Hoe kan ik mijn afval verminderen? Hoe werkt overstappen op elektrisch rijden? Hoe kan ik thuis energie besparen? En hoe kook ik vaker vegetarisch?

Alles voor thuis