WonenInitiatieven
Leestijd: 2 minuten

Energierekening verlagen? De ‘klusbus’ in Leudal helpt!

Hoe help je buurtbewoners om hun energierekening te verlagen? Door hun huis te verduurzamen! In Leudal komt de Energiebespaarbrigade, - ook wel de ‘klusbus’ genoemd - gratis bij inwoners langs om energiebesparende klussen uit te voeren.

Energierekening verlagen? De ‘klusbus’ in Leudal helpt!

Stijgende energieprijzen

Door de stijgende energieprijzen is het voor steeds meer mensen moeilijk om hun energierekening te betalen. Zeker voor mensen in een huurwoning. De energiekosten lopen dan vaak hoog op. Gemeente Leudal lost dit probleem op een creatieve manier op met: De Energiebespaarbrigade. Een creatieve oplossing om de energiekosten te verlagen.

Energiebespaarbrigade

De Energiebespaarbrigade is een idee van de gemeente en Leudal Energie, de lokale energiecoöperatie. Leudal Energie investeert een deel van de opbrengsten uit hun windmolens in dit initiatief. De gemeente levert materialen en klussers voor de klusbus- Toen het idee voor de 'klusbus’ geboren was, maakten ze er meteen werk van. ‘Wij hebben direct het elektrische busje aangeschaft’, vertelt Wim Geelen van Leudal Energie.

Meer dan kosten besparen alleen

Het mes snijdt aan meerdere kanten als het op de klusbus aankomt. De energiebesparende maatregelen zijn goed voor het klimaat en zorgen voor een lagere energierekening voor inwoners. Daarnaast geeft de gemeente jongeren de kans om als klusser ervaring op te doen in de klusbus. Zij kunnen op die manier ontdekken waar hun krachten liggen.  ‘Ook gaan er vaak vrijwilligers mee die zich spontaan aanmelden’, vertelt Paul Zelen van de gemeente. Hiermee heeft de klusbus óók een sociale en educatieve functie.   

Groots resultaat

Van radiatorfolie plakken, brievenbusborstels, raamfolie, tochtstrips, kitten tot aan het isoleren van buizen; de klusbus komt er graag voor langs. Ook geven de klussers je energiebesparende tips en laten ze zien hoe je bijvoorbeeld de CV lager kunt afstellen. 

De afgelopen 1,5 jaar zijn er in zo’n 300 huizen energiebesparende klussen uitgevoerd. De schatting is dat hierdoor maar liefst 73.835 kWh en 19.500 m³ gas per jaar is bespaard. 

Een begrip in Leudal

In het begin was het best lastig om mensen te vinden die hulp nodig hadden van de klusbus. Mensen geloofden namelijk niet dat de klussen écht gratis gedaan worden. Maar met de inzet van een breed netwerk en het geven van voorlichting is het tóch gelukt. De klusbus is nu echt een begrip in Leudal en steeds meer mensen melden zich aan.

Zo doen ze dat in Leudal

  • Inwoners helpen de energierekening te verlagen met de opbrengst uit windmolens.
  • Energie besparen door met klussers huizen te verduurzamen.
  • Mensen uit de buurt bij elkaar brengen dankzij de klusbus.

Doe ook mee!

Wil je in jouw gemeente ook een mobiele Energiebespaarbrigade starten? Neem contact op met je gemeente of stuur een mail naar de Energiebespaarbrigade in Leudal duurzaam@leudal.nl. Ze vertellen je graag meer over het project!

Meer over de kansen van de energietransitie

De energietransitie biedt kansen voor iedereen, voor bedrijven, buurten en bewoners. Meer weten en zelf in actie komen? Bekijk dan de campagne 'Van Hoe Naar Zo'.


Zo kun jij aan de slag

Icoon van een kantoorgebouw
Bedrijven en organisaties

Hoe kan ik energie besparen in mijn kantoor of gebouw? Welke stappen kan ik zetten om circulair te ondernemen? En hoe verduurzaam ik mijn zakelijk vervoer?

Alles voor bedrijven en organisaties
Icoon van een huis
Thuis

Hoe kan ik mijn afval verminderen? Hoe werkt overstappen op elektrisch rijden? Hoe kan ik thuis energie besparen? En hoe kook ik vaker vegetarisch?

Alles voor thuis