Zorgen over de rekening

Het kan best lastig zijn om ineens hogere energiekosten te moeten betalen. Niet iedereen kan dit. En dat kan iedereen overkomen. Zit jij ook in deze situatie? Bij deze organisaties kun je terecht voor hulp.

Zorgen over de rekening

Je gemeente

Als je een inkomen hebt op of net boven het sociaal minimum, kun je in 2023 een eenmalige energietoeslag van ongeveer € 1300,- aanvragen. Dit kan je gebruiken om (een deel van) je energierekening te betalen. Neem hiervoor contact op met je gemeente. Je gemeente kan ook helpen met schuldhulpverlening of voor bijzondere bijstand zorgen.

Lees meer op Rijksoverheid.nl

Geldfit

Op Geldfit.nl kun je een korte test doen. Zo krijg je inzicht in je financiële situatie. Er wordt gekeken welke tips en tools handig voor jou zijn en welke organisaties je verder kunnen helpen. Je kan ook anoniem bellen met Geldfit voor hulp bij geldzorgen.

Doe de test op Geldfit.nl

Je energieleverancier

Als het niet lukt om de rekening te betalen, neem dan contact op met je energieleverancier over een betalingsregeling. Je energieleverancier mag je dan niet afsluiten van energie. Een betalingsregeling betekent dat je de rekening in delen betaalt. Je mag ook niet worden afgesloten als je in een (aanvraag tot) schuldhulpverleningstraject zit.

Lees meer op Rijksoverheid.nl

Juridisch loket

Bij het Juridisch loket kan je terecht voor hulp en advies over verschillende onderwerpen. Bijvoorbeeld over betalingsachterstanden, schulden aflossen en bijstand. Ook kan het loket je doorverwijzen naar de juiste instantie.

Naar JuridischLoket.nl

fiKks

De app fiKks koppelt je aan een persoonlijke buddy. De buddy helpt je via de app bij je geldzaken. Bijvoorbeeld door een overzicht te maken van je inkomsten en uitgaven. Of door het maken van betalingsafspraken. De app is gratis en de hulp is anoniem.

Download de fiKks-app

Nibud

Er bestaan allerlei tegemoetkomingen. Soms meer dan je denkt. Misschien heb je recht op huurtoeslag, kindgebonden budget, zorgtoeslag of kinderopvangtoeslag. De voorwaarden verschillen per toeslag. Met de tool BerekenUwRecht van het Nibud kun je in een paar stappen ontdekken op welke bedragen je recht hebt. En waar je deze kunt aanvragen.

Naar BerekenUwRecht.nl

Rijksoverheid

De Rijksoverheid heeft een vragenlijst gemaakt. Als je die invult, kom je erachter welke hulp er is als het lastig is de rekeningen te betalen. En wat de regels zijn rond betalingsproblemen of schulden.

Naar Rijksoverheid.nl

Informatiepunt Digitale Overheid

Kom je er zelf niet uit wat je het beste kan doen? Dan kan je altijd contact opnemen met je gemeente, sociaal raadslieden, maatschappelijk werk of iemand in je eigen omgeving om hulp te vragen. Ook kan je terecht bij het Informatiepunt Digitale Overheid in de bibliotheek voor hulp bij het lezen van moeilijke brieven. Of voor vragen over bijvoorbeeld belastingen, toeslagen, werk en uitkeringen.

Vind een informatiepunt

Ontdek alles voor...

Bedrijven en organisaties

Waar kan ik terecht voor besparingsadvies? Wat is er precies verplicht? En voor welke subsidies kom ik in aanmerking?

Alles over bedrijven en organisaties
Thuis

Hoe kan ik snel energie besparen? Hoe krijg ik inzicht in mijn situatie? En wat als ik de energierekening niet meer kan betalen?

Alles over thuis