Twee vrouwen hebben een werkoverleg en bekijken samen iets op een laptopscherm.

Tools en advies

Waar begin je met energie besparen? Of het verduurzamen van je kantoor of gebouw? Wat levert het meeste op? En bij wie moet je zijn? Je vindt hier tools en organisaties die je op weg helpen.

Advies op maat

DEB Duurzaam.Energie.Besparen

DEB.nl biedt ondernemers inzicht in de hoeveelheid energie die ze kunnen besparen en hoe ze dat kunnen bereiken. Je krijgt een praktisch overzicht van energiebesparende maatregelen die in korte tijd terug te verdienen zijn. Alle ondernemers kunnen gratis gebruik maken van de online tool en ontvangen een advies dat past bij hun onderneming. Dus ook ondernemers die buiten de wettelijke verplichting vallen.

KVK Energieloket

Vind je het fijn om met een adviseur te kijken naar jouw situatie? De Kamer van Koophandel biedt persoonlijk advies met het Energieloket. De adviseurs helpen met praktische informatie over de stappen die je nu kunt zetten.

Maatwerkadvies voor utiliteitsgebouwen en woningen

Bij een maatwerkadvies kijkt een maatwerkadviseur welke energiebesparende maatregelen in jouw geval het meeste opleveren. De adviseur maakt daarover een rapport. Als woning- of gebouweigenaar kun je vervolgens subsidie aanvragen voor het uitvoeren van energiebesparende maatregelen. Op de website van RVO vind je meer informatie. 

Voor gebouwen

WEii kompas

Wat zijn eigenlijk de energieprestaties van jouw gebouw? Met een paar gegevens over je gebouw en energiegebruik, laat het Weii kompas zien of jouw gebouw klaar is voor de toekomst. WEii staat voor Werkelijke Energie intensiteit indicator. De WEii van een gebouw wordt berekend op basis van het werkelijke, gemeten, energiegebruik en het gebruiksoppervlak van het gebouw.

BespaarGarant

Stichting BespaarGarant biedt een standaardmethode om gebouwen te verduurzamen. Het stappenplan helpt je aan een besparingsproject met een technische prestatiegarantie en slimme financiering uit lagere energiekosten. De methode is geschikt voor bedrijven en instellingen die minstens €500 energiekosten per maand willen besparen. In een adviesgesprek worden de mogelijkheden in kaart gebracht.

Green Buildings Tool

De Green Buildings Tool van CFP stelt iedereen in staat om zelf gebouwen te verduurzamen. Met eigen installateurs, eigen aannemers en je eigen bank. De enige input die de tool nodig hebben zijn een paar gebouwkenmerken. De tool kun je gebruiken voor individuele gebouwen of een vastgoedportfolio.

Klimaatverbond

Klimaatverbond heeft een check gemaakt waarmee je de klokthermostaat van jouw klimaatinstallaties beter kan (laten) inregelen. Denk aan airco's, ventilaties en cv-ketels. Deze klimaatinstallaties worden via een standaard wijze ingesteld en vervolgens automatisch geregeld. Daarna worden de instellingen vaak vergeten, terwijl werkomstandigheden of -behoeften wél veranderen. Door jouw klokthermostaat in te regelen naar de echte omstandigheden en behoeften, kun je veel in energiekosten besparen. 

Verdere verduurzaming

Klimaatwerk

Speciaal voor het mkb is er Klimaatwerk: een tool die je helpt in kaart te brengen wat je kunt doen om je bedrijf te verduurzamen. Je krijgt een aantal vragen over energiebesparing, vervoer en innovatie. Met jouw antwoorden bepaalt de tool of regelgeving van de overheid voor jouw bedrijf relevant is. En welke subsidies jij kunt krijgen.

Alliantie Kilmaatactie

Heb je een mkb-bedrijf met minimaal 3 medewerkers? En wil je met jouw bedrijf de komende 3 jaar 40% aan CO2-uitstoot verminderen? Je kan je dan aansluiten bij de Alliantie Klimaatactie. Je wordt dan gratis geholpen met bijvoorbeeld een 0-meting, stappenplan,  toegang tot tips en praktijkverhalen en bijeenkomsten. Deelname is vrijwillig, maar niet vrijblijvend: de alliantie gaat voor het 40% bespaardoel.

CO2-calculator

Op zoek naar een totaalplaatje van de prestaties van jouw bedrijf of organisatie? De CO2-calculator kijkt niet alleen naar jouw energiegebruik, maar bijvoorbeeld ook naar de uitstoot op het gebied van zakelijk vervoer. Door jaarlijks deze berekening te doen, kun je het resultaat zien van de genomen maatregelen. En of je je CO2-voetafdruk aan het verlagen bent.

Zo kun jij aan de slag

Icoon van een kantoorgebouw
Bedrijven en organisaties

Hoe kan ik energie besparen in mijn kantoor of gebouw? Welke stappen kan ik zetten om circulair te ondernemen? En hoe verduurzaam ik mijn zakelijk vervoer?

Alles voor bedrijven en organisaties
Icoon van een huis
Thuis

Hoe kan ik mijn afval verminderen? Hoe werkt overstappen op elektrisch rijden? Hoe kan ik thuis energie besparen? En hoe kook ik vaker vegetarisch?

Alles voor thuis