Man bergt laadkabel op in een elektrische auto.

Subsidie voor elektrisch rijden

Koop je als particulier een nieuwe of gebruikte elektrische auto? Dan kun je jaarlijks voor de subsidie Elektrische personenauto’s particulieren (SEPP) in aanmerking komen. Deze subsidie geldt ook als je een elektrische auto wil leasen. Lees hier hoe het werkt.

Aanvraag subsidie via DigiD indienen

De subsidie Elektrische personenauto’s particulieren kun je aanvragen via de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). De regeling geldt alleen voor elektrische personenauto’s die zijn gekocht of geleaset in het jaar waarin je de subsidie aanvraagt. De aanvraag indienen gaat met gebruik van je DigiD. Goed om te weten: ieder jaar is een bepaald bedrag beschikbaar. Daarvoor geldt per jaar: op is op. Vraag de subsidie dus op tijd aan.

Vragen over de subsidieregeling?

Veelgestelde vragen over deze subsidieregeling vind je ook op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Waarom deze subsidieregeling?

Elektrische auto’s stoten geen broeikasgassen uit, zijn goed voor het klimaat en de schone lucht. Met de subsidie wil de overheid elektrisch autorijden voor meer mensen aantrekkelijk maken. Ook komen er meer nieuwe elektrische auto’s op de markt. Daardoor wordt de markt voor nieuwe en gebruikte auto’s groter. Dit maakt de overstap naar een elektrische auto kleiner.

Geen subsidie voor plug-in hybride auto’s

Plug-in hybride auto’s zijn auto’s die kunnen rijden op elektriciteit en op fossiele brandstoffen. Deze auto’s rijden gemiddeld zuiniger dan auto’s die alleen op fossiele brandstoffen rijden. Maar zij stoten nog steeds CO2 uit. Hiermee zijn ze op de lange termijn geen oplossing voor het klimaatprobleem. In het Klimaatakkoord is afgesproken dat in 2030 alle nieuwe auto’s die op de markt komen emissieloos zijn. Daarom zet de overheid de subsidie alleen in op 100% elektrische auto’s.

Zo kun jij aan de slag

Icoon van een kantoorgebouw
Bedrijven en organisaties

Hoe kan ik energie besparen in mijn kantoor of gebouw? Welke stappen kan ik zetten om circulair te ondernemen? En hoe verduurzaam ik mijn zakelijk vervoer?

Alles voor bedrijven en organisaties
Icoon van een huis
Thuis

Hoe kan ik mijn afval verminderen? Hoe werkt overstappen op elektrisch rijden? Hoe kan ik thuis energie besparen? En hoe kook ik vaker vegetarisch?

Alles voor thuis