Misverstanden over netcongestie
We kunnen er niet omheen: de drukte op het stroomnet. Veel Nederlanders willen iets doen om hun steentje bij te dragen. Zo helpt het letten op je energieverbruik en de momenten waarop je energie gebruikt. Maar er zijn ook veel misverstanden over netcongestie. Gaat de stroom echt uitvallen? Of kun je straks je elektrische auto of e-bike niet meer opladen? Lees hieronder het antwoord.
"Het stroomnet wordt drukker, dus ik krijg geen stroom meer"
Niet waar. Je hebt altijd stroom in huis. Drukte op het stroomnet betekent dat het stroomnet uitgebreid moet worden. Dat kan niet overal tegelijk waardoor een nieuwe of zwaardere aansluiting (voor een warmtepomp of laadpaal) moeten wachten.
"Ik kan beter geen zonnepanelen nemen, want ik kan mijn stroom niet terugleveren"
Niet waar. In sommige regio’s kun je even geen stroom terugleveren op drukke momenten (bijvoorbeeld op zonnige middagen), maar dit leidt maar tot een klein verlies aan zonnestroom (1-2% per jaar). De rest van de tijd werken je zonnepanelen nog steeds. Door stroom direct in huis te gebruiken wanneer het opgewekt wordt, door bijvoorbeeld je wasmachine of droger overdag op de zonnestroom te laten draaien, verklein je de kans op drukke momenten en profiteer je er zelf van.
"Als ik een elektrische auto koop, kan ik die straks niet meer opladen"
Niet waar. Opladen kan altijd, maar het slim plannen helpt. Als iedereen tegelijk laadt (bijvoorbeeld om 18:00 uur na het werk), raakt het net overbelast. Opladen tussen 21.00 en 7.00 uur of 10.00 en 16.00 uur helpt om druk op het stroomnet te verminderen. Het is vaak ook goedkoper!
"Netcongestie betekent dat ik geen warmtepomp kan gebruiken"
Niet waar. Warmtepompen helpen om efficiënter met energie om te gaan. En als ze slim worden aangestuurd (bijvoorbeeld door warm water op te warmen gedurende minder drukke momenten), kunnen ze extra druk op het net voorkomen. Heb je een zwaardere aansluiting nodig? Dan moet je daar soms wat langer op wachten. Je kan dit navragen bij je netbeheerder. Duurt de verzwaring van je aansluiting langer dan 5 jaar? Overweeg dan een hybride warmtepomp voor de tussentijd. Meer lezen over welke warmtepompen er zijn? Ga naar Milieu Centraal.
"Dit is een probleem dat de overheid of netbeheerders moeten oplossen"
Waar, maar als burger kun je ook helpen. Gebruik bijvoorbeeld minder stroom tussen 16.00 uur en 21.00 uur. Door apparaten te gebruiken op momenten dat er minder drukte op het stroomnet is (zoals wasmachines ’s nachts laten draaien), en te besparen op je energieverbruik, help je ook.
Meer weten? Bekijk ook alle veelgestelde vragen over het volle stroomnet.
Meer over netcongestie
Wil je nog beter begrijpen wat netcongestie precies betekent? Of ben je benieuwd welke maatregelen er nu al getroffen worden?
Wat kan ik doen?
Thuis kun je ook je eigen steentje bijdragen. Door energie te besparen én bewust te kijken naar de momenten dat je stroom gebruikt.