WonenOverheid
Leestijd: 2 minuten

Website Steffie maakt de energietransitie begrijpelijk

Wat is er aan de hand met energie in Nederland? En waarom is de energierekening zo hoog? Steffie legt uit wat er met energie gaat gebeuren. En hoe je met kleine makkelijke veranderingen energie kan besparen. Als je alle tips hebt bekeken, kun je in een huis oefenen en op zoek naar de mogelijkheden om energie te besparen. De provincie Zuid-Holland heeft in samenwerking met de Woonbond, de belangenvereniging van huurders, deze module ontwikkeld om de energietransitie voor iedereen begrijpelijk te maken.

Website Steffie maakt de energietransitie begrijpelijk

Grote behoefte aan heldere taal

De energietransitie is niet voor iedereen makkelijk begrijpbaar. Dit levert stress op en ongemak, zeker nu er een energiecrisis speelt. Op de website van Steffie.nl komen jaarlijks zo’n 2 miljoen unieke bezoekers. De behoefte aan overheidsinformatie in heldere taal is daarmee duidelijk. Om deze grote groep inwoners van Nederland te betrekken bij de energietransitie, hebben provincie Zuid-Holland en de Woonbond Energie.Steffie.nl ontwikkeld. De module is beschikbaar in meerdere talen. Steffie legt onderwerpen niet alleen in geschreven tekst uit, maar ook in gesproken tekst en in beelden. Steffie.nl wordt ook veel gebruikt in buurthuizen en verzorgingscentra, omdat deze informatie vaak ook geschikt is voor bijvoorbeeld laaggeletterden, mensen die (nog) niet goed Nederlands kunnen lezen, ouderen, zieken en mensen die veel stress ervaren.

Op naar een inclusieve energietransitie

De vriendelijke webhulp Steffie van leerzelfonline.nl wordt gemaakt voor en door mensen met een beperkte zelfredzaamheid. Steffie legt moeilijke dingen op een makkelijke manier uit. Bijvoorbeeld digitale vaardigheden, museumbezoek, daten, DigiD, de OV-chipkaart en een bezoek aan de huisarts. En nu dus ook energie en energiebesparing. Provincie Zuid-Holland en de Woonbond zijn ervan overtuigd dat een inclusieve energietransitie betekent dat we met zijn allen ook moeite moeten doen om deze grote groep Nederlanders te bereiken en te informeren.

'Dit wist ik dus niet: ik had meubels voor mijn verwarming staan en het gordijn hing over de radiator. Maar je verwarming werkt het beste als de warmte goed in je huis kan komen. Steffie legt op een leuke manier met een spel uit wat ik zelf allemaal kan doen om energie te besparen. Blij mee!'

Ervaringsdeskundige Freek

De energiemodule en het spel zijn ontwikkeld voor algemeen gebruik en zijn te vinden Energie.steffie.nl.


Zo kun jij aan de slag

Icoon van een kantoorgebouw
Bedrijven en organisaties

Hoe kan ik energie besparen in mijn kantoor of gebouw? Welke stappen kan ik zetten om circulair te ondernemen? En hoe verduurzaam ik mijn zakelijk vervoer?

Alles voor bedrijven en organisaties
Icoon van een huis
Thuis

Hoe kan ik mijn afval verminderen? Hoe werkt overstappen op elektrisch rijden? Hoe kan ik thuis energie besparen? En hoe kook ik vaker vegetarisch?

Alles voor thuis