WonenInitiatieven
Leestijd: 3 minuten

Slimme woonwijk combineert zonnepanelen met buurtbatterij én snellader

Hoe? Dat is de grote vraag van de energietransitie. En die vraag bestaat uit wel duizend vragen. Eén daarvan: hoe zorg je dat je de energie die je in je eigen woonwijk opwekt, ook in die wijk kunt gebruiken? In Voorhout weten ze daar wel raad mee. Woonwijk Hooghkamer wekt via zon op dak z’n eigen energie op. Het teveel wordt opgeslagen in een buurtbatterij met een snellader voor twee elektrische deelauto’s. ‘Hoe gaaf is dat!’

Slimme woonwijk combineert zonnepanelen met buurtbatterij én snellader

Slim verdeelsysteem

Energierijk wonen: zo noemen ze dat in Voorhout. Zeventien nieuwbouwwoningen wekken daar, via zonnepanelen op de daken, hun eigen energie op. De woningen zijn onderling met elkaar verbonden in een eigen netwerk en kunnen via een slim verdeelsysteem energie met elkaar uitwisselen. ‘Als je de huizen van boven ziet, is het één grote zonneweide’, zegt Yvonne van der Hulst. Zij was met haar bouwbedrijf een van de initiatiefnemers van de wijk.

Buurtbatterij met snellader

Met al die panelen wekken de huizen meer stroom op dan ze zelf gebruiken. Ook is de stroom vaak niet direct nodig op het moment dat die wordt opgewekt. Daarom is er de buurtbatterij: daarin wordt het teveel aan opgewekte stroom opgeslagen, zodat het in de buurt gebruikt kan worden op momenten dat er wél stroom nodig is. Bijvoorbeeld voor de twee elektrische auto’s, die de wijkbewoners met elkaar delen. Aan de buurtbatterij is een snellader gekoppeld, die de auto’s van de benodigde stroom voorziet. Zo kun je in de wijk dus niet alleen duurzaam wonen, maar óók op een duurzame manier gebruikmaken van een auto op momenten dat je die nodig hebt.

Elektriciteitsnet in balans

De aanpak in Voorhout biedt alleen maar voordelen. Steeds vaker kunnen nieuwe woonwijken niet worden aangesloten op het elektriciteitsnet, omdat dat ‘vol’ is. Dat heeft vooral te maken met pieken en dalen in de opwek en het gebruik van stroom: als de zon schijnt en het hard waait ‘piekt’ de opwek van duurzame stroom. Dat gebeurt meestal midden op de dag, terwijl de stroom pas aan het einde van de dag nodig is, als mensen allemaal tegelijk uit hun werk komen, gaan koken en de verwarming aanzetten. ‘Dat probleem hebben wij in Hooghkamer niet’, zegt Van der Hulst. ‘De kracht van een slimme wijk als deze is dat het opslaan van zonne-energie helpt om piekbelasting in het elektriciteitsnet af te vlakken en het net in balans te houden. Dus, heb je te maken met een nieuwbouwwijk die on hold staat door problemen op het net? Zet er batterijgedreven snelladers neer in combinatie met een slim energieverdeelsysteem en je hebt een oplossing voor het netprobleem!’ 

En ook nog een lage energierekening

Daarbij draagt de nieuwe woonwijk bij aan vermindering van de uitstoot van CO2, doordat de bewoners hun huizen duurzaam verwarmen en verlichten én gebruik kunnen maken van de elektrische deelauto’s. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de energierekening. Doordat de wijk in de eigen energie voorziet, betalen de inwoners een stabiele, lage prijs voor hun energie. Dat is met recht energierijk wonen! De aanpak uit Voorhout kan in elke nieuwbouwwijk in Nederland worden toegepast, zegt Van der Hulst. ‘We dragen hiermee bij aan de energietransitie, aan duurzame mobiliteit én aan stabiliteit op het elektriciteitsnet. Hoe gaaf is dat!’ 

ZO DOEN ZE DAT IN DE VOORHOUTSE WIJK HOOGHKAMER

  • Zonnepanelen op de woningen wekken meer energie op dan ze gebruiken

  • Het teveel wordt opgeslagen in een buurtbatterij

  • Twee elektrische deelauto’s laden op aan de batterij

  • Duurzaam, beter voor het elektriciteitsnet én een lage energierekening

Zo kun je meedoen

Wonen in een wijk die op een duurzame manier de eigen energie opwekt heeft veel voordelen. Je draagt bij aan de energietransitie, aan een stabiel elektriciteitsnet én het is ook nog goed voor je energierekening. Wat in Voorhout kan, kan bij jou in de buurt misschien ook. Neem contact op met je gemeente voor de mogelijkheden!

Meer over de kansen van de energietransitie

De energietransitie biedt kansen voor iedereen, voor bedrijven, buurten en bewoners. Meer weten? Bekijk dan de campagne 'Van Hoe Naar Zo'. Dit artikel is onderdeel van die campagne. 


Zo kun jij aan de slag

Icoon van een kantoorgebouw

Bedrijven en organisaties

Hoe kan ik energie besparen in mijn kantoor of gebouw? Welke stappen kan ik zetten om circulair te ondernemen? En hoe verduurzaam ik mijn zakelijk vervoer?

Alles voor bedrijven en organisaties
Icoon van een huis

Thuis

Hoe kan ik mijn afval verminderen? Hoe werkt overstappen op elektrisch rijden? Hoe kan ik thuis energie besparen? En hoe kook ik vaker vegetarisch?

Alles voor thuis