Initiatieven
Leestijd: 3 minuten

Hoe een groep vrijwilligers een zwembad in Uitgeest verduurzaamde

Een zwembad exploiteren is duur. Zeker gezien de sterk stijgende energiekosten van de afgelopen jaren. Door op belangrijke onderdelen te verduurzamen, is openluchtzwembad De Zien in Uitgeest erin geslaagd om de kosten tot een minimum te beperken. Penningmeester Nico Zuidervaart vertelt hier graag over.

Hoe een groep vrijwilligers een zwembad in Uitgeest verduurzaamde

Mooie dag

Het is een prachtige dag als we in openluchtzwembad De Zien in Uitgeest de video opnemen voor de VanHOEnaarZO-campagne. Om ons heen zien we een mooie mix van jong en oud. Van grootouders met kleinkinderen in het pierenbadje tot luidruchtige pubers op de zonneweide die op allerlei manieren indruk op elkaar proberen te maken. Het laat duidelijk zien dat het zwembad in een belangrijke sociale behoefte voorziet.

Sluiting voorkomen

Het scheelde niet veel of het openluchtzwembad had niet meer bestaan. De vorige eigenaar had de grootste moeite om de exploitatie rond te krijgen en dreigde kopje onder te gaan. Gelukkig voor de zwemliefhebbers in Uitgeest kwam de oplossing uit onverwachte hoek.

“Samen met een groep vrijwilligers hebben we ons sterkgemaakt om het zwembad alsnog open te houden” zegt Zuidervaart. “Dat lukte, al ging het niet vanzelf. Het eerste wat we tegenkwamen was het achterstallig onderhoud waar we bijzonder veel werk aan hebben gehad. Maar samen hebben we het voor elkaar gekregen. Ook nu nog steeds. Op dit moment hebben we meer dan 120 vrijwilligers die hand- en spandiensten verrichten om het zwembad open te houden.”

Buigen over duurzaamheid

Nadat het achterstallig onderhoud eenmaal was weggewerkt, is het bestuur zich gaan buigen over manieren om kosten te besparen. Die werden gevonden in de verduurzaming van het zwembad.

“We praten over acht jaar geleden en we zijn toen gaan kijken hoe we op de energiekosten konden besparen. Met name ons gasverbruik was heel hoog. Het eerste wat we hebben gedaan, was het aanleggen van zogenaamde heatpipes. Dat zijn lange glazen buizen die hier op de daken liggen. Door de buizen stroomt water. Als de zon goed schijnt, zorgen ze ervoor dat het water, voordat het in het zwembad komt, al lekker voorverwarmd is.

Ook onze stroomkosten werden onder de loep gelegd. Hierbij hebben we veel gehad aan de adviezen van Uitgeester energiecoöperatie DUEC. Samen hebben we een plan gemaakt, wat onder meer resulteerde in de aanschaf van een warmtepomp en de realisatie van 98 zonnepanelen op onze zonneweide. 

Tot slot hebben we nog geïnvesteerd in een afdekzeil voor onze baden. Vooral in de avonduren gaat er veel chloor en ook warmte verloren. De zeilen zijn dit jaar in gebruik genomen en hebben al heel veel besparing opgeleverd.”

Subsidies

Als penningmeester is Zuidervaart blij met de subsidiemogelijkheden waarvan het zwembad gebruik heeft kunnen maken.

“Ja, voor een vrijwilligersorganisatie als openluchtzwembad De Zien is het anders niet te doen. Voor veel duurzame oplossingen waren gelukkig meerdere subsidies mogelijk. Subsidies van de overheid, van de gemeente, maar ook van de omgevingsdienst IJmond, die een belangrijke bijdrage heeft geleverd. Alles bij elkaar stelde het ons in staat om alle duurzame maatregelen die we nodig hadden, mogelijk te maken.”

Toekomst

De toekomst ziet Zuidervaart zonnig tegemoet: “Een openluchtzwembad als De Zien openhouden blijft een dure aangelegenheid. We zijn daarom blij dat we met onze duurzaamheidsoplossingen flink op de kosten hebben kunnen besparen. Uiteindelijk hebben we bijna geen gasverbruik meer dit jaar en zijn we bijna geheel zelfvoorzienend. Dat is natuurlijk een fantastisch resultaat. En het is natuurlijk geweldig om iets te kunnen bijdragen aan het milieu. Zo snijdt het mes aan twee kanten.”

Zo doen ze dat bij Zwembad De Zien

  • Zwemwater verwarmen met heatpipes
  • Zonneweide met zonnepanelen
  • Door warmtepompinstallatie zelfvoorzienend en aardgasvrij
  • Isolerende afdekzeilen om warmteverlies tegen te gaan

Zo kun je meedoen

Zwembad De Zien heeft veel profijt gehad aan de expertise en adviezen van energiecoöperatie DUEC en de gemeente Uitgeest. Voor subsidiemogelijkheden was Omgevingsdienst IJmond bijzonder hulpvaardig. Geïnteresseerd? Kijk dan op Duec.nl en voor subsidies op Odijmond.nl.

De energietransitie biedt kansen voor iedereen. Voor bedrijven, buurten en bewoners. Meer weten? Bekijk de campagne Van Hoe Naar Zo.


Zo kun jij aan de slag

Icoon van een kantoorgebouw

Bedrijven en organisaties

Hoe kan ik energie besparen in mijn kantoor of gebouw? Welke stappen kan ik zetten om circulair te ondernemen? En hoe verduurzaam ik mijn zakelijk vervoer?

Alles voor bedrijven en organisaties
Icoon van een huis

Thuis

Hoe kan ik mijn afval verminderen? Hoe werkt overstappen op elektrisch rijden? Hoe kan ik thuis energie besparen? En hoe kook ik vaker vegetarisch?

Alles voor thuis