De Watergeuzen zijn van ruim 600 windmolenaars
Hoe? Dat is de grote vraag van de energietransitie. En die vraag bestaat uit wel duizend vragen. Eén daarvan: hoe kun je als burger via windturbines duurzame energie opwekken en die vervolgens gebruiken in je eigen huis? Dat kan via een energiecoöperatie in de buurt die windturbines in bezit heeft! Zoals Rijnland Energie: daar zijn ruim 600 inwoners uit de regio samen de trotse eigenaars van windmolens De Watergeuzen.
Delen:
De kracht van lokaal eigendom
Als pas afgestudeerd econoom kwam Leidenaar Rob Boerée terecht in het energie- en klimaatbeleid. Ook na zijn pensioen kroop het bloed waar het niet gaan kan. ‘Ik ben in mijn eigen omgeving doorgegaan met energie- en klimaatprojecten’, vertelt hij. ‘Want ik geloof in de kracht van lokaal eigendom. Grootschalig opgewekte duurzame energie is zichtbaar in de omgeving. Omwonenden kunnen daar last van hebben. Laat hen dan ook delen in de lusten.’ Zo stond Boerée, samen met anderen, rond 2017 aan de basis van regionale koepelcoöperatie Rijnland Energie. Intussen zijn daar zo’n 1.100 inwoners lid van via lokale energiecoöperaties, bijvoorbeeld in Leiden, Alphen aan den Rijn of Zoeterwoude.
Een mooi startproject
Vlak na de oprichting van de coöperatie hoorden Boerée - inmiddels voorzitter - en zijn medestanders dat de twee bestaande, afgeschreven windmolens in windpark Papemeer langs de A4 bij Leiden door nieuwe zouden worden vervangen. ‘Deze nieuwe molens leken ons een mooi startproject voor onze coöperatie’, blikt Boerée terug. ‘Dus wij naar de eigenaar met de vraag of hij ze wilde verkopen.’ Dat bleek hij te willen. ‘Toen schrokken we wel even’, lacht Boerée. ‘Er moest veel geld op tafel komen en onze coöperatie was nog niet erg bekend in de regio.’
Overweldigend aantal reacties
Toch lukte het in betrekkelijk korte tijd om, gebruikmakend van de kracht van de regio, eigenaar te worden van de nieuwe molens. Op een campagne om inwoners te interesseren om mee te doen kwam een overweldigend aantal reacties. Boerée: ‘Als inwoner kon je voor minimaal 250 euro een aandeel kopen. Daarmee werd je automatisch lid van je lokale coöperatie en daardoor van Rijnland Energie. Dat bleek te werken. Al snel kregen we er flink wat leden en dus een stevige achterban bij.’ Halverwege 2022 was de deal met de voormalige eigenaar rond. De molens werden gedoopt tot De Watergeuzen en kwamen in bezit van ruim 600 ‘windmolenaars’ uit de omgeving.
Stroom voor de leden?
Via hun lokale coöperatie beslissen alle eigenaren mee over nieuwe zon- en windprojecten bij hen in de buurt. Zo werken zij mee aan méér schone, lokaal geproduceerde stroom. De deelnemers (investeerders) ontvangen rente over hun participatie. Verdere winsten gaan in een gemeenschapsfonds waaruit duurzame projecten in de omgeving kunnen worden gefinancierd. De Watergeuzen leveren gemiddeld genoeg stroom voor ongeveer 3.000 huishoudens. Kunnen de 600 eigenaren die stroom voor hun eigen huishouden gebruiken? ‘Daar willen we wel graag naartoe’, zegt Boerée. ‘Tot nu toe leveren we onze stroom aan een energiebedrijf. Maar als het aan ons ligt, gaan we straks de elektriciteit uit De Watergeuzen voor een leuke prijs leveren aan onze leden. We onderzoeken daar de mogelijkheden voor.’
Iets doen voor je omgeving
Wat Boerée bij de coöperatie het meest opvalt, is dat veel burgers duurzaamheid belangrijk vinden en daar zelf aan willen bijdragen. ‘Mensen worden geen lid van een energiecoöperatie om er rijk van te worden,’ zegt hij. ‘Ze willen vooral iets concreets doen voor hun omgeving.’ Boerée is enthousiast over deze vorm van samenwerking met de lokale omgeving. ‘Ik verwacht dat hier de toekomst ligt voor grootschalig opgewekte duurzame energie.’
ZO DOEN ZE DAT BIJ RIJNLAND ENERGIE
600 burgers bezitten samen windmolens De Watergeuzen
Iedereen heeft zeggenschap via de eigen lokale coöperatie
Winsten blijven in de omgeving
Plan om de zelf opgewekte stroom tegen goede prijs aan de leden te gaan leveren
Zo kun je meedoen
Je aansluiten bij een energiecoöperatie zoals Rijnland Energie heeft veel voordelen: je wekt samen voordelige én groene stroom op, je draagt bij aan de energietransitie en je investeert in je eigen omgeving. Interesse? Zoek op Energie Samen een energiecoöperatie bij jou in de buurt.
Meer over de kansen van de energietransitie
De energietransitie biedt kansen voor iedereen, voor bedrijven, buurten en bewoners. Meer weten? Bekijk dan de campagne 'Van Hoe Naar Zo'. Dit artikel is onderdeel van die campagne.