Alkmaar is Europese voorbeeldstad in verduurzaming

Alkmaar is Europese voorbeeldstad in verduurzaming

De gemeente Alkmaar is samen met de Portugese stad Évora een voorbeeldstad waarin duurzame oplossingen voor een groenere en slimmere leefomgeving worden toegepast. Het project POCITYF helpt de gemeente de duurzame ambities waar te maken.

POCITYF is in het leven geroepen door de Europese Unie om historische steden zoals Alkmaar en het Portugese Évora groener, slimmer en leefbaarder te maken. Het project wordt gefinancierd met het Europese subsidieprogramma Horizon 2020. De twee voorbeeldsteden passen verschillende duurzame oplossingen toe, waar andere historische steden in Europa van kunnen leren.

Sportcomplex De Meent van het gas af

Eén van de grootste projecten binnen POCITYF is de unieke verduurzaming van sportcomplex De Meent. In december draaiden de Alkmaarse wethouder Nicole Mulder (Duurzaamheid), wethouder Robert te Beest (Vastgoed en grondzaken) en Vincent Thijssen (Algemeen Directeur Alkmaar Sport) de eerste gaskraan dicht. 

De Meent had al een zonnepark met 918 zonnepanelen op het dak en een laadplein met 36 laadpunten voor auto’s en fietsen. Daarnaast is er een smart grid in ontwikkeling die gaat zorgen voor een intelligent (elektriciteits)net. De hypermoderne WKO-installatie (warmte-koudeopslag) is nu ook klaar voor gebruik. De warmte en kou die het gebouw over heeft zal op termijn worden geleverd aan omliggende gebouwen.

Deelprojecten

Alkmaar ontwikkelt ook duurzame technologieën in Boekelermeer en Westrand, Bloemwijk, De Hoef en Olympiapark. De duurzame technieken kunnen in een latere fase worden gebruikt voor duurzame ontwikkelingen in andere Alkmaarse gebieden, zoals het Alkmaars Kanaal. De gemeente Alkmaar werkt in project POCITYF samen met meerdere partners, waaronder de woningcorporaties Woonwaard en Van Alckmaer, HVC, Connexxion, Alliander, TNO, Inholland, Neroa, Firan, Rijksuniversiteit Groningen, New Energy Coalition en InVesta.

'Alkmaar was, is én blijft een voorbeeldstad op gebied van duurzaamheid, klimaat en energietransitie. Kijk bijvoorbeeld naar het unieke Energieleverend Geluidsscherm, de innovatieve verduurzaming van de Meent, de grote stappen die wij hebben gezet richting duurzame woningbouw, of de Green Cities Challenge award die wij onlangs hebben ontvangen. Het zijn voorbeeldprojecten waar wij als gemeente natuurlijk erg trots op zijn.'

Nicole Mulder, wethouder Duurzaamheid