Houd je verbruik bij met een energiebesparingsmanager

Een energieverbruiksmanager geeft inzicht in het gas- en elektriciteitsverbruik in je huis. Je kunt alle gegevens zien via een kastje aan de muur, een app of een website. Zo kun je makkelijk thuis zien hoeveel energie je verbruikt en kun je energie gaan besparen.

Aan de slag

Ben je van plan een energieverbruiksmanager te gaan gebruiken? Dan is het goed om eerst na te denken over welke hulp je precies wilt. Sommige energieverbruiksmanagers laten alleen het elektriciteitsverbruik zien. Bij de meeste soorten zie je ook het gasverbruik. Ook kun je kiezen voor een energieverbruiksmanager die het elektriciteitsverbruik van jouw huishoudelijke apparaten per dag laat zien of zelfs op het moment zelf. Check op de website van jouw energieleverancier of je een energieverbruiksmanager gratis kunt gebruiken. En bekijk welke opties voor jou interessant zijn op energieverbruiksmanager.nl.

Aan de slag

Wat het oplevert

Een energieverbruiksmanager geeft inzicht in je energieverbruik. Daardoor kun je gericht aan de slag met energie besparen.

Ook kun je met een energieverbruiksmanager grip houden op je energierekening. Doordat je weet wat je verbruikt kun je tussentijds het voorschotbedrag via je energieleverancier aanpassen.

Extra tip

Elke energieverbruiksmanager gebruikt informatie over jouw gas- en stroomverbruik. Die gegevens worden opgeslagen zodat je ze later kunt gebruiken. Verbruiksinformatie mag alleen met anderen gedeeld worden met jouw toestemming. Maak je je toch zorgen om je privacy? Vraag dan aan de producent of aanbieder van de energieverbruiksmanager hoe zij omgaan met jouw verbruiksinformatie.

Meer tips voor thuis

Kantoren en gebouwen

Houd je verbruik bij met een energiebesparingsmanager

Een energieverbruiksmanager geeft inzicht in het gas- en elektriciteitsverbruik. Je kunt alle gegevens zien via een kastje aan de muur, een app of een website. Zo krijg je inzicht in de maatregelen die het meeste opleveren. Ook helpt een energieverbruiksmanager bij het rapporten over energiebesparing.

Besparing: onbekend

Bron: Milieu Centraal
Meer info
Wonen

Zet ‘s avonds de thermostaat op 15 graden

Doe dat een uur voordat je naar bed gaat. En is er overdag niemand thuis? Laat de thermostaat dan ook op 15 graden. Dan hoeft het huis niet op de warmen. Let op: heb je vloerverwarming? Zet je thermostaat dan niet lager dan 17 of 18 graden, anders duurt het opwarmen te lang.

Besparing €120 per jaar

De besparing van de thermostaat ‘s nachts op 15 graden zetten, is gemiddeld 120 euro per jaar (85 m3 gas). Deze besparing is berekend voor een matig geïsoleerde hoekwoning uit 1970 met 2 bewoners en verwarming met HR-ketel. De besparing is gebaseerd op het verschil tussen nooit doen en altijd doen en het matig verwarmen van de slaapverdieping(en). In grote, slecht geïsoleerde woningen is de besparing hoger. In kleine, goed geïsoleerde woningen is de besparing minder. We gaan uit van een gasprijs van 1,45 euro per m3 (prijsplafond). Jouw gasprijs kan lager of hoger zijn afhankelijk van je verbruik en contract. Bron: Milieu Centraal
Wonen

Zet je thermostaat maximaal op 19 graden

Met elke graad lager bespaar je energie en dus geld. Houd jezelf warm door extra kleding of een (elektrische) deken op de bank. En ben je bijvoorbeeld aan het schoonmaken? Dan kan de verwarming misschien nog een graadje lager.

Besparing: €180 per jaar

De besparing van de thermostaat op 19 graden in plaats van 20 graden, is 180 euro per jaar (124 m3 gas). Zet je de verwarming nog een graad lager, dan bespaar je nog eens 160 euro per jaar.  Deze besparing is berekend voor een matig geïsoleerde hoekwoning uit 1970 met 2 bewoners en verwarming met HR-ketel. Er is vanuit gegaan dat nachtverlaging wordt toegepast en de bovenverdieping matig wordt verwarmd. In grote, slecht geïsoleerde woningen is de besparing hoger. In kleine, goed geïsoleerde woningen is de besparing minder. We gaan uit van een gasprijs van 1,45 euro per m3 (prijsplafond). Jouw gasprijs kan lager of hoger zijn afhankelijk van je verbruik en contract. Bron: Milieu Centraal 
Bekijk alle tips

Andere uitgelichte tips

Ga aan de slag met duurzaam klussen en verbouwen

Ga je klussen of plan je een grote verbouwing? Dan kun je op veel manieren rekening houden met het milieu. Vanaf het eerste idee voor je nieuwe keuken, opbouw of aanbouw tot en met het laatste likje verf op de muur. Milieu Centraal helpt je met milieuvriendelijke keuzes en duurzame klustips.

Meer info

Voorkom verre vliegreizen

Ga je op vakantie? Kies voor een geschikte bestemming zo dicht mogelijk bij huis. De Spaanse kust is even zonnig als de Dominicaanse Republiek of Zuid Amerika, maar dichterbij en dus beter voor het klimaat. Bij Milieu Centraal kun je de klimaatimpact van jouw bestemming uitrekenen.

Meer info

Vier vakantie met de trein

Ga je in Europa op vakantie? Reis als het kan per trein of touringcar. Zo belast je het klimaat het minst. Een vliegreis belast het milieu maar liefst 7 tot 11 keer zoveel als dezelfde reis per trein. Het verschil is het grootst op een korte reisafstand (minder dan 700 kilometer). Bij Milieu Centraal vind je advies over reizen met de trein.

Meer info