Houd je verbruik bij met een energiebesparingsmanager

Een energieverbruiksmanager geeft inzicht in het gas- en elektriciteitsverbruik in je huis. Je kunt alle gegevens zien via een kastje aan de muur, een app of een website. Zo kun je makkelijk thuis zien hoeveel energie je verbruikt en kun je energie gaan besparen.

Aan de slag

Ben je van plan een energieverbruiksmanager te gaan gebruiken? Dan is het goed om eerst na te denken over welke hulp je precies wilt. Sommige energieverbruiksmanagers laten alleen het elektriciteitsverbruik zien. Bij de meeste soorten zie je ook het gasverbruik. Ook kun je kiezen voor een energieverbruiksmanager die het elektriciteitsverbruik van jouw huishoudelijke apparaten per dag laat zien of zelfs op het moment zelf. Check op de website van jouw energieleverancier of je een energieverbruiksmanager gratis kunt gebruiken. En bekijk welke opties voor jou interessant zijn op energieverbruiksmanager.nl.

Aan de slag

Wat het oplevert

Een energieverbruiksmanager geeft inzicht in je energieverbruik. Daardoor kun je gericht aan de slag met energie besparen.

Ook kun je met een energieverbruiksmanager grip houden op je energierekening. Doordat je weet wat je verbruikt kun je tussentijds het voorschotbedrag via je energieleverancier aanpassen.

Extra tip

Elke energieverbruiksmanager gebruikt informatie over jouw gas- en stroomverbruik. Die gegevens worden opgeslagen zodat je ze later kunt gebruiken. Verbruiksinformatie mag alleen met anderen gedeeld worden met jouw toestemming. Maak je je toch zorgen om je privacy? Vraag dan aan de producent of aanbieder van de energieverbruiksmanager hoe zij omgaan met jouw verbruiksinformatie.

Meer tips voor thuis

Energie bedrijven
Makkelijk besparen
Winter

Houd je verbruik bij met een energiebesparingsmanager

Een energieverbruiksmanager geeft inzicht in het gas- en elektriciteitsverbruik. Je kunt alle gegevens zien via een kastje aan de muur, een app of een website. Zo krijg je inzicht in de maatregelen die het meeste opleveren. Ook helpt een energieverbruiksmanager bij het rapporten over energiebesparing.

Besparing: onbekend
Bron: Milieu Centraal
Meer info
Energie thuis
Makkelijk besparen
ZomerWinter

Voorkom sluipverbruik

Nieuwe apparaten gebruiken in stand-by-stand minder stroom door Europese regels. Maar oude apparaten willen soms flink wat energie gebruiken zonder dat je ze echt gebruikt. Zet apparaten dus volledig uit na gebruik. Een stekkerdoos met aan-uitschakelaar is daarvoor ook handig.

Besparing: onbekend
Bron: Milieu Centraal
Energie thuis
Makkelijk besparen
Winter

Zet je thermostaat maximaal op 19 graden

Met elke graad lager bespaar je energie en dus geld. Houd jezelf warm door extra kleding of een (elektrische) deken op de bank. En ben je bijvoorbeeld aan het schoonmaken? Dan kan de verwarming misschien nog een graadje lager.

Besparing: €180 per jaar
De besparing van de thermostaat op 19 graden in plaats van 20 graden, is 180 euro per jaar (124 m3 gas). Zet je de verwarming nog een graad lager, dan bespaar je nog eens 160 euro per jaar.  Deze besparing is berekend voor een matig geïsoleerde hoekwoning uit 1970 met 2 bewoners en verwarming met HR-ketel. Er is vanuit gegaan dat nachtverlaging wordt toegepast en de bovenverdieping matig wordt verwarmd. In grote, slecht geïsoleerde woningen is de besparing hoger. In kleine, goed geïsoleerde woningen is de besparing minder. We gaan uit van een gasprijs van 1,45 euro per m3 (prijsplafond). Jouw gasprijs kan lager of hoger zijn afhankelijk van je verbruik en contract. Bron: Milieu Centraal 
Bekijk alle tips

Andere uitgelichte tips

Maak naden en kieren dicht

Niet alleen deuren en ramen zorgen voor tocht, ook de brievenbus of het kruipluik kan kou naar binnen halen. Met tochtstrips, een brievenbusborstel en mogelijk wat kit los je dat makkelijk op. Je huis voelt zo warmer en je verspilt minder energie. Vergeet daarna niet je huis goed te ventileren voor gezonde lucht!

Besparing: €100 per jaar
Besparing is berekend voor een eengezinswoning van gemiddelde grootte, met schuin dak en een HR-ketel. Bron: Milieu Centraal
Meer info

Gebruik ledverlichting

Gloeilampen zijn al niet meer te koop, maar heb je ze wel allemaal vervangen door een ledlamp? Halogeenverlichting in de keuken, hal of badkamer kan ook vervangen worden door ledverlichting.

Besparing: €50 per jaar bij 11 lampen
Besparing is berekend voor het vervangen van 10 halogeenlampen en 1 gloeilamp. Gemiddeld 4,5W per ledlamp. Bron: Milieu Centraal
Meer info

Douch maximaal 5 minuten

80% van je warmwaterverbruik stroomt door je douche. Een timer zetten helpt om korter te douchen. Net als de douche uitzetten tijdens het inzepen. En door minder warm te douchen bespaar je nog eens extra energie en dus geld.

Besparing €75 per jaar
De besparing is berekend voor 5 minuten douchen met een gemiddelde douchekop (7,8 liter per minuut) in plaats van 7,4 minuten. Verder is er uitgegaan van 5,7 keer per week douchen per persoon, 48 weken per jaar thuis zijn, een gemiddeld huishouden van 2,2 personen en een HR-combiketel. Met een waterbesparende douchekop is de besparing kleiner en met een regendouche groter. We gaan uit van een gasprijs van 1,45 euro per m3 (prijsplafond). Ook gaan we uit van een leidingwaterprijs van 1,24 euro per m3 (VEWIN, 2022). Jouw gasprijs kan lager of hoger zijn afhankelijk van je verbruik contract. Bron: Milieu Centraal
Meer info