Douch maximaal 5 minuten

80% van je warmwaterverbruik stroomt door je douche. Een timer zetten helpt om korter te douchen. Net als de douche uitzetten tijdens het inzepen. En door minder warm te douchen bespaar je nog eens extra energie en dus geld.

Aan de slag

Zo kun je nog meer besparen onder de douche.

 • Vind een manier die je helpt bij korter douchen. Dat kan een timer zijn of de douche uitzetten tijdens het inzepen. Maar denk ook aan een favoriet doucheliedje of een wedstrijdje ‘kort douchen’ binnen je gezin of met vrienden.
 •   
 • Douch minder vaak. Door douchebeurten over te slaan, bespaar je flink. In plaats van te douchen, kun je jezelf met een washandje wassen bij de wastafel. En ben je net zo fris.
 •   
 • Installeer een waterbesparende douchekop. Dat bespaart niet alleen water, maar bij de warme kraan ook energie. Voor dezelfde lekkere douche!
 •   
 • Installeer een thermostatische mengkraan. Daarmee is het douchewater sneller op de temperatuur die jij hebt ingesteld.
 •   
 • Neem de douche en ga minder in bad. De bad gebruikt ruim 3 keer zoveel water en energie als de douche.
 •   
 • Overweeg een zonneboiler. Met een zonneboiler wordt de energie van de zon opgevangen om water te verwarmen voor je douche, bad of wasmachine. Met een zonneboiler bespaar je bijna de helft van je energieverbruik voor warm water.
Aan de slag

Wat het oplevert

Korter douchen levert een besparing van €75 per jaar op. In het kort is de besparing berekend voor 5 minuten douchen met een gemiddelde douchekop (7,8 liter per minuut) in plaats van 7,4 minuten. Een waterbesparende douchekop bespaart €14 per jaar. De besparing is in het kort berekend voor kort douchen met waterbesparende douchekop (6,3 liter per minuut) in plaats van gemiddelde douchekop (7,8 liter per minuut).

Minder vaak douchen levert de meeste besparing op. Zo’n €120 per jaar. Dit is berekend voor 2 douches minder per week van 7,4 minuten per douchebeurt met een gemiddelde douchekop. De besparing geldt per persoon in een gemiddeld huishouden.

Bron: Milieu Centraal

Extra tip

Nog meer tips voor besparen onder de douche vind je op Milieucentraal.nl.

Meer tips voor thuis

Wonen

Installeer een waterbesparende douchekop

Een waterbesparende douchekop gebruikt zo’n 20% minder warm water dan een gemiddelde douchekop. Voor dezelfde lekkere douche!

Besparing: €14 per jaar

Besparing is berekend voor kort douchen met waterbesparende douchekop (6,3 liter per minuut) in plaats van gemiddelde douchekop (7,8 liter per minuut). Verder is er uitgegaan van 5,7 keer per week douchen per persoon, een gemiddeld huishouden van 2,2 personen en een HR-combiketel. Bron: Milieu Centraal
Wonen

Douch minder vaak

Door een paar douchebeurten per week over te slaan, bespaar je gas en water. In plaats van te douchen, kun je jezelf met een washandje wassen bij de wastafel.

Besparing: €120 per jaar

Besparing is berekend voor 2 douches minder per week van 7,4 minuten per douchebeurt met een gemiddelde douchekop. De besparing geldt per persoon in een gemiddeld huishouden. Bron: Milieu Centraal
Wonen

Laad de vaatwasser vol

Wanneer je de vaatwasser laat draaien als deze vol zit, bespaar je stroom. Maar let op: stapel geen vaat in de vaatwasser, dan is er een kans dat de vaat niet schoon wordt.

Besparing: €18 per jaar

Besparing is berekend voor een gemiddelde vaatwasser en gemiddeld gebruik. Bron: Milieu Centraal
Bekijk alle tips

Andere uitgelichte tips

Ga aan de slag met duurzaam klussen en verbouwen

Ga je klussen of plan je een grote verbouwing? Dan kun je op veel manieren rekening houden met het milieu. Vanaf het eerste idee voor je nieuwe keuken, opbouw of aanbouw tot en met het laatste likje verf op de muur. Milieu Centraal helpt je met milieuvriendelijke keuzes en duurzame klustips.

Meer info

Voorkom verre vliegreizen

Ga je op vakantie? Kies voor een geschikte bestemming zo dicht mogelijk bij huis. De Spaanse kust is even zonnig als de Dominicaanse Republiek of Zuid Amerika, maar dichterbij en dus beter voor het klimaat. Bij Milieu Centraal kun je de klimaatimpact van jouw bestemming uitrekenen.

Meer info

Vier vakantie met de trein

Ga je in Europa op vakantie? Reis als het kan per trein of touringcar. Zo belast je het klimaat het minst. Een vliegreis belast het milieu maar liefst 7 tot 11 keer zoveel als dezelfde reis per trein. Het verschil is het grootst op een korte reisafstand (minder dan 700 kilometer). Bij Milieu Centraal vind je advies over reizen met de trein.

Meer info