Foto van een vol parkeerterrein in Nederland. Voor het parkeerterrein staat een bord met 'vol'.

Kies voor een groener parkeerbeleid

Uit onderzoek blijkt dat 95% van de werkgevers gratis parkeerplaatsen aanbiedt. Met duurzame (en kostenbesparende) keuzes kun je ervoor zorgen dat er minder parkeerplekken nodig zijn. En zo de CO2-uitstoot van het woon-werkverkeer verlagen.

Aan de slag

  • Reguleer het parkeren. Heeft jouw organisatie een eigen parkeerterrein? Bepaal transparant en duidelijk wie om welke reden wel of geen recht heeft op een parkeerplaats. Dit kun je bijvoorbeeld doen op basis van reisafstand (geen parkeerplek onder de 15 km of juist boven de 50 km) en werktijden (wel een parkeerplek bij avond- en nachtdiensten of op rustige dagen en tijden). Slimme slagbomen plaatsen helpt je om het parkeren te reguleren volgens de gemaakte afspraken.**
  • Vergoed parkeren op afstand. Bijvoorbeeld op een P+R-terrein of een gehuurde parkeerruimte verder weg. Zorg wel dat je het aanvullend vervoer voor het laatste stuk naar de werklocatie goed regelt.
  • Voer betaald parkeren in of schaf de parkeervergoeding af. Betaald parkeren vermindert de parkeerdruk met gemiddeld 15 tot 30%.
  • Stimuleer groen gedrag. Bijvoorbeeld door medewerkers die carpoolen of elektrisch rijden gratis te laten parkeren. En je zorgt natuurlijk voor een aantal oplaadpunten voor elektrische auto’s.

Meer slimme maatregelen vind je op www.zowerkthet.nl.

Wat het oplevert

Parkeren is nooit gratis. Al denken je medewerkers dat misschien wel. Een parkeerplaats kost gemiddeld € 1.000 per jaar. En in de stad lopen die kosten nog verder op. Met de invoering van betaald parkeren verdien je (een deel van) de parkeerkosten terug. Door je parkeerbeleid te reguleren draag je bovendien bij aan een duurzame bedrijfsvoering. Biedt jouw bedrijf alleen parkeerplaatsen aan voor medewerkers die elektrisch rijden? Dan daalt de CO2-uitstoot van woon-werkverkeer door auto’s met gemiddeld 16,8%. Ook andere parkeerrestricties hebben invloed op de CO2-uitstoot: medewerkers zullen dan eerder de fiets of trein pakken.

Extra tip

Staan je bedrijfsauto’s vaak stil? Denk dan eens aan de aanschaf van deelauto’s. Dat bespaart parkeerruimte en leasekosten.


Meer tips voor bedrijven en organisaties

Bekijk alle tips
Reizen en vervoeren

Zet in op deelvervoer

Deelvervoer bespaart kosten, draagt bij aan minder files en minder uitstoot én is goed voor je imago als aantrekkelijke en duurzame werkgever. Met slimme maatregelen stimuleer je deelvervoer.

Meer info
Reizen en vervoeren

Stimuleer elektrisch vervoer

Overstappen naar fossielvrije leaseauto’s bespaart al 15 tot 20% van de totale CO2-uitstoot. Wil jij als werkgever de stap naar elektrisch rijden maken? Er zijn verschillende subsidies en regelingen die het betaalbaarder maken.

Meer info
Reizen en vervoeren

Voer een mobiliteitsbudget in

Met een mobiliteitsbudget kiezen medewerkers zelf hoe ze willen reizen en dat willen bekostigen. Als werkgever realiseer je een CO2-reductie van minstens 5% per jaar door zuinig reisgedrag binnen het budget te belonen.

Meer info

Andere uitgelichte tips

Stimuleer fietsgebruik

Fietsen naar het werk heeft positieve effecten voor werkgevers, werknemers, het milieu én de gehele samenleving. En nu de kilometervergoeding omhoog is gegaan naar €0,23 per km, wordt fietsen naar het werk nóg aantrekkelijker.

Meer info

Zet in op deelvervoer

Deelvervoer bespaart kosten, draagt bij aan minder files en minder uitstoot én is goed voor je imago als aantrekkelijke en duurzame werkgever. Met slimme maatregelen stimuleer je deelvervoer.

Meer info

Stimuleer ov-gebruik

Vaker de bus, tram, trein en/of metro nemen is vergeleken met de auto milieuvriendelijker en waarschijnlijk goedkoper. Zeker bij stijgende brandstofprijzen. Met slimme maatregelen kun je het voor medewerkers extra aantrekkelijk maken voor het ov te kiezen.

Meer info