Prijsplafond en energierekening uitgelegd

Veel mensen raken in de problemen door de gestegen energieprijzen. Daarom heeft de overheid in 2023 een prijsplafond ingesteld voor huishoudens en andere kleinverbruikers. Je vindt hier meer informatie over dit prijsplafond en je energierekening.

Prijsplafond en energierekening uitgelegd

Waarom de gas- en stroomprijzen zijn gestegen

Halverwege 2021 zijn de energieprijzen flink gaan stijgen. Na corona was er in de wereld meer vraag naar energie. En de spanningen met Rusland, een grote leverancier van gas, liepen op. In februari 2022 viel Rusland Oekraïne binnen. Sindsdien zijn de energieprijzen enorm gestegen, tot wel 3 of 4 keer hoger dan begin 2021.

Prijsplafond voor gas, stroom en stadsverwarming

Het prijsplafond betekent dat je niet meer betaalt dan een maximale prijs voor gas, stroom en stadsverwarming. Je krijgt hierdoor korting op je energierekening. Je hoeft niks te doen om deze korting te krijgen. De overheid betaalt deze korting. In 2023 gelden er maximale tarieven tot een verbruik van:

  • 1.200 m3 gas
  • 2.900 kilowattuur (kWh) elektriciteit
  • 37 gigajoule (GJ) stadsverwarming

De tarieven zijn (inclusief belastingen):

  • €0,40 per kWh elektriciteit
  • €1,45 per m3 gas
  • €47,38 per GJ stadswarmte

Als je meer energie verbruikt, betaal je daarvoor het tarief uit je energiecontract.

Op de website van Rijksoverheid lees je meer over hoe het prijsplafond in de praktijk werkt. En over de tegemoetkoming voor huishoudens met een blokaansluiting.

Lees meer op Rijksoverheid.nl

De kosten op je energierekening

Op je energierekening staan verschillende kosten. Namelijk: de kosten voor je gas- en stroomverbruik, de vaste kosten van het energiebedrijf, netbeheerkosten en een vermindering energiebelasting. De energierekening is soms best moeilijk te begrijpen. MilieuCentraal heeft samengevat wat deze kosten allemaal betekenen.

Lees meer op MilieuCentraal.nl

Een vast of variabel contract en overstappen

Hoeveel je merkt van de gestegen gas- en stroomprijzen, hangt af van het type contract je hebt, vast of variabel. Over de verschillen en of overstappen voordelig is, lees je meer bij MilieuCentraal.

Lees meer op MilieuCentraal.nl

Je energieverbruik vergelijken

Ben je benieuwd of je meer of minder energie verbruikt dan anderen? Je gas- en stroomverbruik hangt sterk af van het huis waarin je woont en het aantal bewoners. MilieuCentraal heeft een test gemaakt waarmee je je energieverbruik kan vergelijken met anderen die net zoals jij wonen.

Doe de test op MilieuCentraal.nl

Ontdek alles voor...

Bedrijven en organisaties

Waar kan ik terecht voor besparingsadvies? Wat is er precies verplicht? En voor welke subsidies kom ik in aanmerking?

Alles over bedrijven en organisaties
Thuis

Hoe kan ik snel energie besparen? Hoe krijg ik inzicht in mijn situatie? En wat als ik de energierekening niet meer kan betalen?

Alles over thuis