Website Steffie maakt de energietransitie begrijpelijk
Wat is er aan de hand met energie in Nederland? En waarom is de energierekening zo hoog? Steffie legt uit wat er met energie gaat gebeuren. En hoe je met kleine makkelijke veranderingen energie kan besparen. Als je alle tips hebt bekeken, kun je in een huis oefenen en op zoek naar de mogelijkheden om energie te besparen. De provincie Zuid-Holland heeft in samenwerking met de Woonbond, de belangenvereniging van huurders, deze module ontwikkeld om de energietransitie voor iedereen begrijpelijk te maken.
Grote behoefte aan heldere taal
De energietransitie is niet voor iedereen makkelijk begrijpbaar. Dit levert stress op en ongemak, zeker nu er een energiecrisis speelt. Op de website van Steffie.nl komen jaarlijks zo’n 2 miljoen unieke bezoekers. De behoefte aan overheidsinformatie in heldere taal is daarmee duidelijk. Om deze grote groep inwoners van Nederland te betrekken bij de energietransitie, hebben provincie Zuid-Holland en de Woonbond Energie.Steffie.nl ontwikkeld. De module is beschikbaar in meerdere talen. Steffie legt onderwerpen niet alleen in geschreven tekst uit, maar ook in gesproken tekst en in beelden. Steffie.nl wordt ook veel gebruikt in buurthuizen en verzorgingscentra, omdat deze informatie vaak ook geschikt is voor bijvoorbeeld laaggeletterden, mensen die (nog) niet goed Nederlands kunnen lezen, ouderen, zieken en mensen die veel stress ervaren.
Op naar een inclusieve energietransitie
De vriendelijke webhulp Steffie van leerzelfonline.nl wordt gemaakt voor en door mensen met een beperkte zelfredzaamheid. Steffie legt moeilijke dingen op een makkelijke manier uit. Bijvoorbeeld digitale vaardigheden, museumbezoek, daten, DigiD, de OV-chipkaart en een bezoek aan de huisarts. En nu dus ook energie en energiebesparing. Provincie Zuid-Holland en de Woonbond zijn ervan overtuigd dat een inclusieve energietransitie betekent dat we met zijn allen ook moeite moeten doen om deze grote groep Nederlanders te bereiken en te informeren.
'Dit wist ik dus niet: ik had meubels voor mijn verwarming staan en het gordijn hing over de radiator. Maar je verwarming werkt het beste als de warmte goed in je huis kan komen. Steffie legt op een leuke manier met een spel uit wat ik zelf allemaal kan doen om energie te besparen. Blij mee!' - Ervaringsdeskundige Freek
De energiemodule en het spel zijn ontwikkeld voor algemeen gebruik en zijn te vinden Energie.steffie.nl.
Meer lezen
Elke dag ‘warme truiendag’ op kantoor: update 15% gasbesparing
In de week van kerst en oud en nieuw zijn 15 panden gesloten en is de temperatuur verlaagd om energie te besparen. Marcia van Dooren, directeur Shared Service Organisatie Centrum voor Facilitaire Dienstverlening (SSO CFD) bij de Belastingdienst, Jelle-Eric de Vries, duurzaamheidsadviseur van het Rijksvastgoedbedrijf, en Marielle van der Beek, duurzaamheidscoördinator bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap vertellen over wat deze actie heeft opgeleverd.
Alkmaar is Europese voorbeeldstad in verduurzaming
De gemeente Alkmaar is samen met de Portugese stad Évora een voorbeeldstad waarin duurzame oplossingen voor een groenere en slimmere leefomgeving worden toegepast. Het project POCITYF helpt de gemeente de duurzame ambities waar te maken.
Rijksinkoop van energie: zoals thuis, maar dan een beetje anders
Nederland moet verduurzamen. Als we de klimaatdoelen van 2030 willen halen dan moet het energieverbruik in ieder huishouden omlaag, en wat er verbruikt wordt, moet groen zijn. Dit geldt ook voor het grootste huishouden in Nederland: het Rijk. De Rijksoverheid werkt toe naar een klimaatneutrale bedrijfsvoering in 2030. Belangrijk onderdeel hiervan is de inkoop van duurzame energie. Categoriemanager Energie Nora Nikolic legt uit hoe het Rijk via inkoop van energie bijdraagt aan dit doel.