POCITYF is in het leven geroepen door de Europese Unie om historische steden zoals Alkmaar en het Portugese Évora groener, slimmer en leefbaarder te maken. Het project wordt gefinancierd met het Europese subsidieprogramma Horizon 2020. De twee voorbeeldsteden passen verschillende duurzame oplossingen toe, waar andere historische steden in Europa van kunnen leren.
Sportcomplex De Meent van het gas af
Eén van de grootste projecten binnen POCITYF is de unieke verduurzaming van sportcomplex De Meent. In december draaiden de Alkmaarse wethouder Nicole Mulder (Duurzaamheid), wethouder Robert te Beest (Vastgoed en grondzaken) en Vincent Thijssen (Algemeen Directeur Alkmaar Sport) de eerste gaskraan dicht.
De Meent had al een zonnepark met 918 zonnepanelen op het dak en een laadplein met 36 laadpunten voor auto’s en fietsen. Daarnaast is er een smart grid in ontwikkeling die gaat zorgen voor een intelligent (elektriciteits)net. De hypermoderne WKO-installatie (warmte-koudeopslag) is nu ook klaar voor gebruik. De warmte en kou die het gebouw over heeft zal op termijn worden geleverd aan omliggende gebouwen.
Deelprojecten
Alkmaar ontwikkelt ook duurzame technologieën in Boekelermeer en Westrand, Bloemwijk, De Hoef en Olympiapark. De duurzame technieken kunnen in een latere fase worden gebruikt voor duurzame ontwikkelingen in andere Alkmaarse gebieden, zoals het Alkmaars Kanaal. De gemeente Alkmaar werkt in project POCITYF samen met meerdere partners, waaronder de woningcorporaties Woonwaard en Van Alckmaer, HVC, Connexxion, Alliander, TNO, Inholland, Neroa, Firan, Rijksuniversiteit Groningen, New Energy Coalition en InVesta.
'Alkmaar was, is én blijft een voorbeeldstad op gebied van duurzaamheid, klimaat en energietransitie. Kijk bijvoorbeeld naar het unieke Energieleverend Geluidsscherm, de innovatieve verduurzaming van de Meent, de grote stappen die wij hebben gezet richting duurzame woningbouw, of de Green Cities Challenge award die wij onlangs hebben ontvangen. Het zijn voorbeeldprojecten waar wij als gemeente natuurlijk erg trots op zijn.' - Nicole Mulder, wethouder Duurzaamheid
Meer lezen
Elke dag ‘warme truiendag’ op kantoor: update 15% gasbesparing
In de week van kerst en oud en nieuw zijn 15 panden gesloten en is de temperatuur verlaagd om energie te besparen. Marcia van Dooren, directeur Shared Service Organisatie Centrum voor Facilitaire Dienstverlening (SSO CFD) bij de Belastingdienst, Jelle-Eric de Vries, duurzaamheidsadviseur van het Rijksvastgoedbedrijf, en Marielle van der Beek, duurzaamheidscoördinator bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap vertellen over wat deze actie heeft opgeleverd.
Website Steffie maakt de energietransitie begrijpelijk
Wat is er aan de hand met energie in Nederland? En waarom is de energierekening zo hoog? Steffie legt uit wat er met energie gaat gebeuren. En hoe je met kleine makkelijke veranderingen energie kan besparen. Als je alle tips hebt bekeken, kun je in een huis oefenen en op zoek naar de mogelijkheden om energie te besparen. De provincie Zuid-Holland heeft in samenwerking met de Woonbond, de belangenvereniging van huurders, deze module ontwikkeld om de energietransitie voor iedereen begrijpelijk te maken.
Rijksinkoop van energie: zoals thuis, maar dan een beetje anders
Nederland moet verduurzamen. Als we de klimaatdoelen van 2030 willen halen dan moet het energieverbruik in ieder huishouden omlaag, en wat er verbruikt wordt, moet groen zijn. Dit geldt ook voor het grootste huishouden in Nederland: het Rijk. De Rijksoverheid werkt toe naar een klimaatneutrale bedrijfsvoering in 2030. Belangrijk onderdeel hiervan is de inkoop van duurzame energie. Categoriemanager Energie Nora Nikolic legt uit hoe het Rijk via inkoop van energie bijdraagt aan dit doel.