Amperapark laadt elektrische auto's op met zonne-energie
Zonne-energie opwekken boven parkeerterreinen heeft in Nederland grote potentie. Dat geldt vooral voor parkeerplaatsen bij openbare locaties, zoals het parkeerterrein van het Provinciehuis Overijssel in Zwolle. “Er komen steeds meer elektrische auto’s, die willen we laden met zonnestralen.”
Voor het provinciehuis Overijssel heeft het Enschedese bedrijf Amperapark 6 laadplekken voor elektrische auto’s gerealiseerd onder een zonne-energiedak. Richard Kokhuis van Amperapark: “Op zonnige dagen leveren deze zonnepanelen duurzaam opgewekte zonnestroom direct aan elektrische auto’s. En als er geen elektrische auto’s staan, wordt de stroom in een accu opgeslagen.”
Accu verdeelt de zonnestroom
Die accu is net onder de carport gerealiseerd, achter in de ondergrondse fietskelder. “De slimme energiemanager naast de accu vormt de ‘brains’ van de pilot. Deze zorgt voor de slimme verdeling van de zonnestroom. Omdat er steeds meer elektrische auto’s komen, is energiemanagement nodig. En dat is precies wat wij in Zwolle gaan doen. We proberen zoveel mogelijk zonnestralen in de accu’s van de elektrische auto’s te krijgen.”
Bufferen
Dankzij slimme software en een app is het de bedoeling dat de gebruiker van de laadpaal meer vertelt wat hij gaat doen. “De bezoeker kan bijvoorbeeld aangeven dat hij niet de hele dag hoeft te laden en dus minder stroom nodig heeft. Dit omdat hij genoeg heeft aan een halfvolle accu omdat hij in de buurt woont. Een gebruiker kan ook aangeven dat hij bijvoorbeeld alleen met zonnestroom wil laden. Op die manier wordt het stroomnetwerk minder belast.”
Reserveren
Een andere mogelijkheid die al snel in Zwolle mogelijk is, is het via de app kunnen reserveren van een laadplek. “Via de app kan je die laadplek reserveren. Je kunt zelfs al aangeven hoeveel kWh je nodig denkt te hebben. Dat kun je van tevoren al inkopen.”
MOOI
Het project is uitgevoerd met ondersteuning vanuit de regeling Missiegedreven Onderzoek, Ontwikkeling en Innovatie (MOOI). Deze regeling helpt bedrijven en instellingen om samen Nederland duurzamer te maken. Er is subsidie beschikbaar voor duurzamere elektriciteitsproductie, gebouwde omgeving en industrie. Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) voert de regeling uit.
Meer lezen
TNO bedacht het doe-het-zelf voorzetraam
Nederland telt nog ruim 1 miljoen woningen met enkelglas. Met de torenhoge energieprijzen kampen bewoners met enorme stookkosten. Raamfolie kan warmteverlies voorkomen. TNO wijst op een simpel voorzetraam dat veel bewoners zelf kunnen aanbrengen.
Hogeschool Fontys maakt onderwijsomgeving toekomstbestendig
In 2020 heeft Hogeschool Fontys een nieuw gebouw (R10) op haar campus op de Rachelsmolen in Eindhoven in gebruik genomen. R10 is onderdeel van het duurzame Huisvestingsprogramma. "Waar wij ons vastgoed moeten vernieuwen, introduceren wij meteen de duurzaamheidsambitie."
Zo zetten Koninklijke Grolsch en Gemeente Enschede de knop om
Nederlanders willen graag op hun energieverbruik besparen. Zeker nu het kouder wordt, en met de stijgende kosten en energieschaarste als gevolg van de oorlog in Oekraïne. In Enschede hebben Koninklijke Grolsch en Gemeente Enschede de handen ineen geslagen om de ‘Zet ook de knop om’ campagne onder de aandacht te brengen.